llengues romaniques

Páginas: 2 (474 palabras) Publicado: 2 de mayo de 2013

Les llengües romàniques actuals són:
galaicoportuguès: comprèn el portuguès, parlat a Portugal i al Brasil, i el gallec, parlat a Galícia i a la franja fronterera d'Astúries i Lleó.arsturlleonès: parlat a Astúries i en una part de Lleó.
castellà o espanyol: parlat a Espanya i, com a conseqüència de la colonització, a Mèxic i a la major part d'Amèrica Central i del sud.
aragonès: es parlaen algunes valls del Pirineu d'Aragó.
català (o segons una proposta recent català-valencià): llengua parlada a Catalunya, al País Valencià, on també és anomenat valencià, a les Balears, a Andorra,països on és llengua oficial, i també a la franja fronterera d'Aragó, a la Catalunya Nord (França) i a l'Alguer, una petita ciutat de Sardenya.
occità o llengua d'oc (millor que 'provençal'): parlat atot el sud de França, a l'oest d'Itàlia i també a la Vall d'Aran (Catalunya), on rep el nom d'aranès. Durant l'Edat Mitjana va tenir una esplendorosa literatura com a vehicle d'expressió dels trobadors,però actualment, excepte a la Vall d'Aran, està en avançat procés de desaparició enfront del francès.
francès o llengua d'oïl: a més de França, és llengua oficial al sud de Bèlgica (Valònia) il'oest de Suïssa, a Luxemburg i a la Vall d'Aosta (Itàlia), així com en antigues colònies com el Quebec (Canadà) i a Haití, una illa del Carib. Un grup de parlars de l'est forma una branca separadaanomenada francoprovençal.
retoromànic: parlat en una petita regió de Suïssa, on s'anomena romanx, i al Friül, al nord d'Itàlia, on rep el nom de friülà.
sard: parlat a l'illa de Sardenya.
italià: a mésd'Itàlia, es parla al sud de Suïssa i a Còrsega, on rep el nom de cors. Presenta una gran fragmentació dialectal, però l'estàntard està basat en el dialecte toscà.
romanès: parlat a Romania i aMoldàvia, una de les repúbliques de la CEI.
DÀLMATA:El dàlmata és una llengua romànica extinta que fou parlada a Dalmàcia
 Pertany al grup itàlic romà oriental. En un temps se suposava que aquesta...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Apunts Llengües Romàniques
  • Concepte Llengües Romàniques
  • Mal de llengues
  • Les Llengües Del Món
  • Mal de llengües
  • Història De Las Llengües
  • Un món de llengues
  • Llengues

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS