LLIBRE AMANTYA SEN

Páginas: 20 (4869 palabras) Publicado: 12 de abril de 2015
DESARROLLO Y LIBERTAD
Capítulo 8: La agencia de las mujeres y el cambio social
La obra clàssica de Mary Wollstonecraft, a “A Vindication of the Rights of Woman” publicada en 192, plantejava diverses demandes dins del programa general de reivindicació que esbossava (drets de les dones).
L'aspecte del benestar i de la agencia dels moviments feministes es creua, tot i que són fonamentalmentdiferents, ja que el paper d'una persona com a agent es diferents del paper d'aquella mateixa persona com a pacient.
Per poder comprendre el procés podem començar senyalant que les dones i els homes tenen tant interessos coincidents com interessos oposats que afecten a la vida familiar. La presa de decisions en la família tendeix, per tant, a basar-se en la recerca de cooperació i d'alguna solucióacordada, normalment implícita, en els aspectes en els que hi ha un conflicte d'interès. Aquests conflictes es tendeixen a resoldre mitjançant pautes de conducta acords implícitament que poden o no ser igualitàries.
Les percepcions sobre les aportacions individuals i els drets econòmics que tenen que tenir les dones i els homes realitzen un important paper en el repartiment dels beneficis conjunts d'unafamília entre ambdós sexes. Com a conseqüència, les circumstàncies que influeixen en aquestes percepcions sobre les aportacions i els drets econòmics poden influir de manera extraordinària en aquest repartiment. Fins i tot dins de la família les vides afectades poden ser la dels fills, ja que existeixen abundants probes de que l'augment de poder de les dones dins de la família pot reduirsignificativament la mortalitat. Els mecanisme de repartiment dins de la família venen donats en gran mesura per les convencions existents però també influeixen alguns factors com el paper econòmic i el poder de les dones i els sistemes de valors de la comunitat en general.
És en la continua desigualtat en el repartiment d'aliments, i fins i tot més (de la assistència sanitària) on es manifesta ladesigualtat entre els homes i les dones d'una manera més fragant i persistent en les societats pobres en las que les dones estan molt discriminades.
Existeixen abundants probes de que la educació de les dones i la seva capacitat de lectura i escriptura tendeixen a reduir les taxes de mortalitat infantil a través de varies vies, tot i que la més immediata es la importància que concedeixen normalment lasmares al benestar dels fills i la oportunitat que tenen, quan es respecta i es reforça la seva agencia, per influir en les decisions de la família en aquest sentit. Sembla, a més, que l'augment de poder de les dones influeix de forma extraordinària en la reducció de la discriminació sexual que tant s'observa en el terreny de supervivència.
En un estudi que es va fer, es va observar de que les donesque saben llegir i escriure produeixen un efecte positiu inequivocat i estadisticament significatiu en la mortalitat dels nens menors de 5 anys, inclús després de tenir en conta el percentatge de homes que saben llegir i escriure. Així com, quan major es el gray de dones que saben llegir i escriure, menor és el grau de desavantatge femenina relativa en la supervivència dels fills.
Una vegada més,sembla ser que algunes variables relacionades amb la agencia de les dones solen contribuir a promoure el benestar social, molt més que altres variables relacionades amb el nivell general de opulència de la societat.
La agencia de les dones també és important per reduir les taxes de fecunditat.
Existeixen abundants probes de que, quan les dones aconsegueixen les oportunitat que es reservennormalment per els homes, no tenen menys èxit que aquells a la hora de treure profunt de les seves oportunitats, que els homes han proclamat seves durant segles.
Les activitats de les dones poden influir de manera significativa en la vida social. Una de les hipòtesis més interessants és la relació entre la influència dels homes i la incidència de la delinqüència amb violència.
Existeixen probes de que...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • llibre
  • Llibro
  • llibro
  • El Llibre De Les Besties.
  • Llibre de les Besties
  • El llibre de les besties
  • RESUM DEL LLIBRE
  • El llibre de les bèsties

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS