llistat atemptats eta

Páginas: 14 (3266 palabras) Publicado: 6 de noviembre de 2013
Llista d'atemptats d'ETA
Aquesta llista pretén recollir els atemptats d'ETA incloses totes les branques i subdivisions que ha generat. Per tal de sistematitzar-ne la recollida s'ordenen per ordre cronològic i cal incloure la font d'on s'ha adaptat la informació si no existeix encara l'article relatiu a l'atemptat. Òbviament el llistat no és exhaustiu, donat els múltiples actes de kale borrokaresulta difícil atribuir-los a l'organització armada, no obstant també es poden recollir aquí.
Dècada de 1960
- 7 de juny de 1968, José Ángel Pardines Arcay, guàrdia civil de la Agrupación de Tráfico, tirotejat durant un control rutinari de carretera per Javier Etxebarrieta Ortiz "Txabi",
Dècada de 1970
- 20 de desembre de 1973: Una bomba instal·lada al subsol del c. Claudio Coello de Madridfa volar el cotxe oficial del president del govern espanyol, l'almirall Luis Carrero Blanco, el vehicle sortí propulsat uns vint metres cap enlaire caient al pati de l'església Sant Francesc de Borja confrontant al carrer. Hi moriren l'almirall, el xofer i un policia que anaven dins del cotxe, un Ford Dodge, que va quedar doblegat en forma de V. També van resultar ferits de gravetat un policia queanava amb un altre vehicle que seguia el el president, i tres transeünts (un nen, una dona jove i un taxista).
- 3 d'abril de 1974, el caporal primer de la Guàrdia Civil Gregorio Posadas Zurrón és metrallat a Azpeitia (Guipúscoa) pels membres d'ETA José Antonio Garmendia Artola, "El Tupa"; i Francisco Javier Aya Zulaica, "El Trepa";
- 11 de setembre de 1974: Durant un tiroteig en un pis arran dela detenció de Yoyes és mort un dels guàrdies civils que efectuaven.
-29 de octubre de 1974: En el decurs d'una acció de vigilància per trobar al membre d'ETA Ignacio Iparraguirre Aseguinolaza "Iporra" en al barri donostiarra de Trincherpe, prop de Pasaia, aquest es descobert al carrer iniciant-se un tiroteig mutu en que resulta ferit mortalment un dels dos guàrdies civils.
- 17 de desembre de1974: Durant un passeig a les nou de la nit són metrallats des d'un cotxe en marxa els guàrdies civils Argimiro García Estévez i Luis Santos Hernandez per Francisco Múgica Garmendia, "Pakito".
-6 de maig de 1975: El guàrdia civil Andrés Segovia Peralta és metrallat per l'esquena quan es dirigia al quarter de Guernica.
- 14 de maig de 1975: Durant una operació a la matinada a Guernica per acapturar activistes d'ETA en un pis franc és disparat al cap i mort el tinent de la Guàrdia Civil Domingo Sánchez Muñoz. Iñaki Garay Lejarreta i Blanca Salegui Allende, propietaris del pis i membres d'ETA moren en l'acció. Fugen dos membres d'ETA del pis, un d'ells, Jesús María Markiegi "Motriko", és trobat prop del lloc i mort durant un altre tiroteig amb membres de la guàrdia civil.
- 5 d'octubre de1975: Mitjançant una emboscada és accionada a distància una bomba casolana de dinamita i cargols industrials contra un vehicle de la guàrdia civil que tornava del santuari d'Arantzazu. Hi moren tres dels guàrdies i dos resulten ferits de gravetat.
- 18 d'octubre de 1975: El guàrdia civil Manuel López Triviño és metrallat per l'esquena en ple casc urbà de Zarauz al vespre quan retornava de lacaserna al seu domicili. Mor a l'acte.
- 17 de gener de 1976: Atemptat amb bomba activada en voler retirar una ikurriña a un cim proper al km. 422 la carretera nacional I a Ordicia. Hi mor a l'instant el guàrdia civil Manuel Vergara Jiménez, resulta ferit el seu company.
- 5 d'abril de 1976: Els presos polítics d'ETA (juntament amb presos del MIL, FRAP, FAC i PCE) protagonitzen la Fuga de Segòvia,la fuga més gran de presos a l'Estat Espanyol. Es fuguen un total de 29 presos, i en la fugida mor Oriol Solé i Sugranyes, assassinat per la Guàrdia Civil.
- 11 d'abril de 1976: Avisats de la col·locació d'una ikurriña al c. Leon de Baracaldo penjant d'uns cables elèctrics el membre dels Tècnic Especialista en Desactivació d'Artefactes Explosius (TEDAX), Miguel Gordo García, mor electrocutat....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Que son las ETA
  • Las ETA
  • La Eta
  • ETA
  • La Eta
  • La eta
  • Que Es Eta
  • Llistat De Pel

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS