Locke, teoria del conocimiento

Páginas: 12 (2790 palabras) Publicado: 7 de abril de 2014
TEXTOS DE LOCKE
TEORIA DEL CONEIXEMENT (Assaig sobre l’enteniment humà)

TEXT 4
Pel que fa a les idees simples, que provenen de la sensació, cal tenir en compte que tot allò que per constitució natural és capaç, per mitjà de l’excitació dels sentits, de causar alguna percepció en la ment, produeix per aquest fet una idea simple en l’enteniment; aquesta idea, sigui quina sigui la sevacausa externa, un cop advertida per la nostra facultat de discernir, la ment la contempla i la considera com una idea positiva real en l’enteniment, igual com qualsevol altra idea, tot i que, potser, la seva causa no és més que una privació en l’objecte.
LOCKE, Assaig sobre l’enteniment humà, Llibre II
1. Què és una idea simple? Són les idees que la ment les rep de forma passiva ja sigui del’exterior (idees de sensació) o de l’experiència interna (idees de reflexió).
2. Què és la sensació? És la percepció provinent d'una idea simple que ens transmet informació a través de l'ús dels sentits.

TEXT 5
Anomeno idea tot allò que la ment percep en si mateixa o tot allò que està immediatament present en l’enteniment quan percebem o pensem; i el poder de produir una determinada idea en la mentl’anomeno qualitat de l’objecte on rau aquest poder. I així, la bola de neu que té el poder de produir en nosaltres les idees de blanc, fred i rodó, és a dir, els poders de produir en nosaltres aquestes idees, com a poders presents en la bola de neu, els anomeno qualitats; i aquests poders, com a sensacions o percepcions en l’enteniment, els anomeno idees. I si alguna vegada parlo de les idees com siestiguessin en les coses, cal entendre que em refereixo a les qualitats dels objectes que produeixen en nosaltres aquelles mateixes idees.
LOCKE, Assaig sobre l’enteniment humà, Llibre II
1. Com defineix Locke idea? Com a continguts de la ment que procedeixen de l’experiència que tenim de la realitat exterior.
2. Què és la qualitat? És el poder de produïr una determinada idea en la ment.
3.Quina relació hi ha entre les idees i les qualitats? A diferència de les idees, que es troben en la ment, les qualitats es troben en els objectes.

TEXT 6
Vist això, cal distingir en els cossos dues formes de qualitats. Primer, aquelles que són del tot inseparables del cos en qualsevol estat en què es trobi, i que el cos manté constantment en totes les alteracions i canvis que pateix, siguiquina sigui la força a què pugui estar sotmès; o també aquelles que els sentits constantment troben en cada partícula de matèria amb massa suficient per ser percebuda, i que la ment considera inseparables de cada partícula de matèria, per bé que siguin massa petites per ser percebudes de manera individual pels nostres sentits. Per exemple, prenguem un gra de blat i dividim-lo en dues parts: cadapart manté la solidesa, l’extensió, la forma i el moviment. Dividim-lo de nou i cada part manté encara les mateixes qualitats; continuem dividint fins que les parts no siguin ja perceptibles: cada part seguirà mantenint totes les qualitats. Perquè la divisió (que és el que un molí o una trituradora o qualsevol altre estri causa en qualsevol cosa reduint-la a parts insensibles) no pot mai eliminar lasolidesa, l’extensió, la forma o el moviment de cap cos; l’únic que fa és convertir en dues o més masses distintes de matèria allò que abans n’era una de sola; masses distintes, que reconeixem com a cossos distints, un cop la divisió n’ha generat un nombre determinat. Aquestes qualitats les anomeno qualitats originals i primàries d’un cos, i són per exemple la solidesa, l’extensió, la forma, elmoviment o el repòs i el nombre, qualitats que produeixen en nosaltres idees simples, tal com podem observar, penso jo.
Segon, aquelles qualitats que veritablement no són en els objectes mateixos res més que poders o potències per produir en nosaltres sensacions mitjançant les qualitats primàries dels objectes, és a dir, mitjançant la massa, la forma, la textura o el moviment de les seves...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Teoria del conocimiento de Locke y Descartes
  • Teoria De Locke
  • Ensayo sobre teorias del conocimiento de Locke, hume, kant, y hegel
  • Teoría del Conocimiento: Creencias, conocimientos
  • Teoría de la ideas de locke
  • Conocimiento Y Poder, Teoría Del Conocimiento
  • Teoria del estado locke hegel y otros
  • John locke y su teoría de las ideas

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS