LOGISTICA

Páginas: 6 (1430 palabras) Publicado: 24 de abril de 2013
11.4 El model EFQM d’excel·lència empresarial.
El Model EFQM d’Excel·lència és un marc fonamental per a l’avaluació i millora de les organitzacions per tal de que puguin assolir una excel·lència sostinguda en la seva gestió. L’autoavaluació segons el Model EFQM d’Excel·lència ens permet analitzar organitzacions i identificar les seves fortaleses i àrees de millora. A partir d’aquestainformació podem establir un Pla d’Acció per a la nostra organització, fonamentat en un anàlisi global i objectiu. Això minimitza el marge d’errada alhora d’escollir les àrees a millorar i de determinar les accions a emprendre en el nostre camí cap a l’excel·lència en la gestió.
La metòdica que ofereix el Model EFQM d’Excel·lència és especialment útil per a organitzacions que no realitzen tasques deplanificació estratègica, o que no formalitzen objectius més enllà d’un any vista, ja que no només utilitzen el model com a eina d’avaluació, sinó que aprofiten els resultats com a base per a l’establiment de Plans de Millora, i això compensa la manca de planificació a mig i llarg termini que comporta l’absència d’un Pla Estratègic.
També és de gran utilitat per organitzacions que ja estantreballant sota el marc d’un Pla Estratègic, ja que suposa un bon complement d’aquest i una eina d’anàlisi intern molt potent. Tot i això, a vegades ambdós projectes es desenvolupen sota el liderat de diferents responsables, i no es coordinen entre sí, plantejant un problema de dualitat de línies d’actuació.
Això genera un nou repte o necessitat per a les organitzacions: integrar els resultats delsprojectes de millora derivats de l’autoavaluació EFQM dins el marc del Pla Estratègic, per tal de garantir una màxima coherència en les línies d’actuació i optimitzar els resultats de les inversions realitzades en recursos.
El Model EFQM d’Excel·lència (veure fig. 4) és un marc fonamental per a l’avaluació i millora de les organitzacions per tal de que puguin assolir una excel·lència sostinguda enla seva gestió.
Aquest marc fonamental planteja com assolir l’excel·lència en la gestió d’una organització mitjançant la relació d’un conjunt de bones pràctiques agrupades en nou criteris que reflecteixen tot allò que fa una organització per obtenir resultats (agents facilitadors) i els resultats que assoleix (resultats) per als seus diferents grups d’interès.

Mitjançant l’autoavaluaciópodem comparar la nostra organització amb el Model EFQM d’Excel·lència, per tal d’identificar els nostres punts forts i les àrees de millora.
Tot i que la fiabilitat dels resultats que obtinguem dependrà en gran mesura del rigor, la objectivitat, i la competència amb que es realitzi l’autoavaluació, podem afirmar que ens trobem davant d’una eina metodològica d’avaluació i anàlisi de les nostresorganitzacions molt potent.
L’establiment i implantació d’un Pla de Millora derivat dels resultats de l’autoavaluació també pot ser una manera interessant de gestionar el desenvolupament estratègic de les organitzacions cap a l’excel·lència en la gestió (veure fig. 5).

12.1 Introducció. Principals i importància del TPM.
Què és?
TPM és una metodologia de manteniment que inclou totes lesfuncions que es desenvolupen a l'empresa amb l'objectiu que els operaris de producció, després de rebre la formació adequada, s'ocupin també de la neteja i de tasques bàsiques de manteniment dels seus equips (manteniment autònom), com també de la detecció de problemes potencials.
Aquesta és una solució molt més eficient i econòmica que confiar sempre les tasques a un departament de mantenimentcentralitzat, perquè molt sovint són els operaris els qui coneixen millor les màquines.
El TPM requereix un canvi de mentalització global de tota la plantilla de l'empresa, en especial un canvi cultural dels operaris, perquè ara no tan sols treballaran en tasques de producció, sinó també de neteja i manteniment.


Per a què serveix?
· Incrementar la productivitat de la fàbrica
· Incrementar la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Logistica
  • Logistica
  • Logistica
  • Logistica
  • Logistica
  • Logistica
  • Logistica
  • Logistica

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS