lola

Páginas: 7 (1726 palabras) Publicado: 22 de octubre de 2014
33826457172960Pau Esteve Ferrer
2nA BAT
Curs 2014-2015
4000020000Pau Esteve Ferrer
2nA BAT
Curs 2014-2015
-776293791893LES FONTS HISTÒRIQUES
00LES FONTS HISTÒRIQUES

Índex
1. Anàlisi de les fonts històriques3
1.1 Mapa pàgina 8 llibre3
1.2 Pintura pàgina 30 llibre3
1.3 Textos pàgina 16 llibre 4
1.4 Gràfic pàgina 54 llibre4
1.5 Esquema pàgina 63 llibre5
1.6 Caricatura pàgina 89llibre6
2. Comentari d’un text històric7

1. Anàlisi de les fonts històriques
1.1 Mapa pàgina 8
La següent font històrica es tracta d’una font secundària de suport cartogràfic, concretament un mapa que ens aporta informació de caire polític sobre les pèrdues territorials espanyoles després del tractat d’Utrecht l’any 1713.
Hauríem de situar aquest mapa en el període final de la Guerra deSuccessió, concretament en l’any 1713 que es va signar el tractat de pau (Tractat d’Utrecht). Aquesta font es situa a tota Europa ja que aquesta guerra implicà diversos dels seus països; en especial Espanya, de qui es mostren les pèrdues territorials amb els seus respectius destinataris.
En el mapa podem observar com Espanya va cedir diferents dels seus territoris a Àustria, Savoia i Gran Bretanya,defensors de l’arxiduc Carles d’Habsburg durant el període de guerra. Aquest conflicte fou degut a l’enfrontament de dos candidats al tron espanyol després de la mort de Carles II sense descendència; el primer bàndol era format per Castella i França que donaven suport al candidat Borbó, Felip d’Anjou, mentre que l’Imperi Alemany, Holanda, Gran Bretanya, Portugal i bona part de la Corona d’Aragódonaven suport a l’arxiduc Carles d’Habsburg. Després d’uns quants anys de guerra es signà el tractat d’Utrecht on els territoris defensors de Carles d’Habsburg detenien el conflicte a canvi d’un conjunt de cessions territorials, concretament els territoris representats al mapa.
Aquest mapa doncs, identifica les pèrdues territorials espanyoles després de la Guerra de Successió i els països que envan ser els destinataris.
1.2 Pintura pàgina 30
Aquesta imatge és una font primària de suport iconogràfic. Es tracta d’una obra de Francisco de Goya de l’any 1801 titulada “La familia de Carles IV” que ens aporta informació de caire cultural i estètic sobre els diferents membres de la família de Carles IV.
Aquesta font histórica es situa en l’època del regnat de Carles IV a Espanya (1788-1808),període en el que el sistema de govern absolutista d’Espanya va patir una crisi per la complexa situació creada per la Revolució Francesa (1789).
Si observem la pintura podem veure com els dos personatges principals són Carles IV i la reina Maria Lluïsa. Malgrat ser Carles IV el rei d’Espanya, és Maria Lluïsa qui ocupa el centre del quadre remarcant d’aquesta manera la falta d’autoritat de CarlesIV pel qual Espanya entrà en una profunda crisi durant el seu regnat. La pèrdua de la flota espanyola a la batalla de Trafalgar (1805) o el Tractat de Fontainebleau (1807) pel qual es permetia a l’exèrcit francès entrar dins el territori espanyol amb el vistiplau del monarca són alguns dels motius que expliquen la crisi absolutista que va patir Espanya en aquesta època.
1.3 Textos pàgina 16
Lessegüents fonts històriques es tracten de dues fonts primàries de suport textual que ens aporten una informació de caire social sota el punt de vista il·lustrat. Concretament es tracta del text “Teatro crítico universal” escrit per B. Feijoo (1724-1740) i del text “Memoria sobre la educación pública” escrit per G.M. de Jovellanos (1802).
Aquestes dues fonts històriques es situen en l’època delregnat de Carles III a Espanya (1759-1788), que coincidí amb l’anomenada etapa del despotisme il·lustrat, on el monarca introduia alguns dels principis il·lustrats en la tasca de govern. Concretament es tracta de dos textos escrits per dos dels principals pensadors il·lustrats espanyols de l’època, B. Feijoo i G.M. de Jovellanos.
En el primer text podem observar com l’autor fa una crítica de la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • lol lol lol lol
  • lol lol lol
  • lol lolo lola lolelo
  • LOL ES LOL OK LOL
  • LOL LOL Y MAS LOL
  • lol lol lol
  • lol lol lol
  • lol de lol

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS