los dioses

Páginas: 2 (464 palabras) Publicado: 12 de noviembre de 2014
HISTÒRIES DEL PANXATANTRA

Els 4 brahmans i el lleó




Conte del Panxatantra«
Hi havia una vegada, en un poble, quatre brahmans que eren amics. Tres havien arribat als límits del que unhome pot saber, però els mancava seny. L'altre desdenyava la saviesa, només tenia seny. Un dia es van trobar. "De què serveix ser savis - digueren- si no viatgem, si no aconseguim el favor dels reis, sino guanyem diners? Cal, sobretot, viatjar.

Quan ja havien fet un tros del camí, va dir el més gran: "Un de nosaltres, el quart, és un simple, que no té altra cosa que seny. Sense el saber, nomésamb seny, ningú obté el favor dels reis. Per tant, no compartirem amb ell els beneficis. Que se'n torni". Va dir el segon: "Assenyat amic, et manca la saviesa. Torna-te'n a casa". I el tercer: "Aquestano és manera de fer les coses. Des de xics hem jugat junts. Vine, noble amic. També tu tindràs part en els beneficis".

Seguiren el camí, i en un bosc trobaren els ossos d'un lleó. Un d'ells digué:"Bona ocasió per exercitar els coneixements. Vet aquí un animal mort; ressuscitem-lo". Va dir el primer: "Sé muntar l'esquelet". I el segon: "Puc subministrar la pell, la carn i la sang". El tercerva dir: "Sé donar-li vida".


El primer va muntar l'esquelet, el segon va subministrar la pell, la carn i la sang. El tercer es disposà a infondre-li vida, quan l'home assenyat va observar: "És unlleó. Si el ressuscitem, ens matarà a tots".
"Ets molt simple -va dir l'altre-. No seré jo qui frustri la tasca de la saviesa". "En tal cas -va respondre l'home assenyat- espera que pugi a aquestarbre".

Quan ho hagué fet, van ressuscitar al lleó; aquest s'aixecà i va matar-los a tots tres. L'home assenyat va esperar que s'allunyés el lleó per baixar de l'arbre i tornar a casa.


ElPanxatantra és una col·lecció de faules escrites en sànscrit en prosa i en vers, a l’entorn del segle III aC. El reu Sudarshana, preocupat per l’educació dels seus fills, va encomanar a un brahman...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • DIOS. DIOS? DIOS!
  • ¿Dios es Dios?
  • Dioses y Diosas
  • Dios Dios
  • Dioses
  • Dios
  • ¿Que es dios?
  • Dios

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS