Los Motores

Páginas: 35 (8735 palabras) Publicado: 13 de diciembre de 2012
ELS MOTORS
Els motors són els encarregats de transformar l’energia tèrmica que li proporciona un combustible en energia mecànica que serà utilitzada per desplaçar-se. Els motors de les motocicletes són de combustió interna i reben aquest nom perquè realitzen el seu treball a l’interior d’una càmera tancada mitjançant el calor produït al cremar-se el combustible. Aquesta calor i la pressió que hiha dins fan moure un mecanisme que és aprofitat com a font d’energia. Aquest principi és utilitzat des de fa molts anys i continua essent el mateix que en l’actualitat però més avançat pel que fa en disseny i tecnologia.
PARTS PRINCIPALS D’UN MOTOR
Tots els motors de combustió interna funcionen amb uns elements que són essencials i d’altres que només són a un tipus de motors. Hi ha varistipus d’elements dins d’un motor:
* Elements motrius: són els encarregats de transformar un moviment lineal alternatiu en un de rotatori.
* Elements de distribució: s’encarreguen d’obrir i tancar els conductes per la entrada de gasos frescs i la sortida de gasos cremats.
* Circuit d’engrassament: s’encarrega de lubricar els elements del motor per evitar danys i pèrdues energètiques perfregaments.
* Circuit de refrigeració: és l’encarregat de refrigerar el motor per evitar danys per culpa de les altes temperatures.
ELEMENTS ESTRUCTURALS O FIXES DEL MOTOR
Des de un punt de vista estructural el motor es pot dividir en tres parts o seccions principals:
1- La culata: constitueix una peça de ferro fos o d’alumini que està situada a la part superior del motor. Aquesta peça nopermet que els gasos d’escapament s’escapin i que no es perdi compressió.
La culata allotja les vàlvules d’admissió i d’escapament i també les bugies. En ella circules conductes que van a parar en aquestes vàlvules i també un conducte amb aigua que té la funció de refrigerant.
Va unida al bloc mitjançant cargols i entremig d’aquests hi va una junta d’un material capaç de resistir les altestemperatures.

2- El bloc: és l’estructura principal a on estan els cilindres amb les seves respectives camises que són les cavitats interiors on es desplacen els pistons. Està situat entre la culata i el càrter i en general està feta de ferro fos, alumini o aliatges especials.
Un motor pot estar format per més d’un cilindre i la seva disposició pot ser variable i per tant el bloc a de ser rígid,poc pesant i amb unes dimensions adequades. També ha de ser resistent a la corrosió i permetre evacuar el calor mitjançant la conducció.

3- Càrter d’oli: és la tapa que tanca el motor per la part inferior i fa de recipient per guardar l’oli i refrigerar-lo lleugerament. Aquest oli és l’encarregat de refrigerar bàsicament els pistons, el cigonyal, l’arbre de lleves i els altres mecanismesmòbils del motor.
El càrter està fabricat de xapa estampada o d’aliatges d’alumini que pesa poc i refrigera més.
L’oli pot ser distribuït mitjançant una bomba d’oli que extreu el lubricant i el distribueix per els diferents mecanismes del motor que el necessiten. El lubricant sobrant torna al càrter per gravetat i així el cicle no té interrupcions i funciona tot el temps que el motor funciona.
Hiha motors que en comptes de bomba d’oli fan servir el cigonyal, submergint-lo parcialment dins l’oli del càrter i els esquitxos que produeix lubrica el mateix cigonyal, els pistons i l’arbre de lleves.
COMPONENTS D’UN MOTOR
4- El cilindre: és el recinte de forma cilíndrica per on es desplaça el pistó en un moviment ascendent i descendent. La capacitat útil d’un cilindre s’anomena cilindradadel motor i és la distància entre el PMS i el PMI de la cursa del pistó, normalment s’expressa en cm3.
Hi ha molts tipus de materials per fabricar el cilindres, n’hi ha que estan fets d’aliatges d’alta qualitat com amb molibdè, crom, níquel i manganès. Aquests aliatges milloren la duresa i la resistència a la corrosió i al desgast.
Els quatre temps d’un motor es realitzen dins del cilindre i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • motores
  • Motores
  • MOTORES
  • motor
  • motores
  • motores
  • motor
  • motores

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS