Los olvidados de la historia.

Páginas: 11 (2627 palabras) Publicado: 3 de marzo de 2014
Quin paper va jugar la Inquisició en la persecució de l’heretgia? *
No només estava considerat heretgia la dissidència religiosa, sinó també, el lliure pensament, les diferents ètnies, la procedència... En resum, sortir de les bases establertes. També perseguí als il·luminats, luterans...
La inquisició era l’encarregada de vigilar, detectar i extirpar aquesta heretgia i ,també, de contribuiramb repressió a conduir la religiositat dels espanyols dins dels límits de la contrareforma. Va llançar infàmia sobre famílies, va posar la delació com a valor positiu i la sospita ja era suficient per a l’actuació. La inquisició considerava que en cas de dubtar sobre un acusat, aquest seria condemnat i no pas absolt. En cas que l’acusat fos condemnat i resultés ser innocent, Déu serial’encarregat de la seva absolució.
Deixant tot això de banda, el que realment volia la Inquisició era ficar por al poble, tal com deia el dominic Català Nicolau Eimeric al manual clàssic inquisitorial: “La finalitat del procés i la condemna a mort no és salvar l’ànima, sinó procurar el bé públic i atemorir al poble”.
Quines eren les creences fonamentals del protestantisme del segle XVI?
El protestantismeés un moviment del cristianisme que rebutja que l’autoritat divina es canalitzi a través d’una institució o persona humana, és a dir, el Papat o el Papa de Roma. Dins del protestantisme hi ha una gran varietat de subdivisions ( luteranisme, calvinisme, anglicanisme, anabaptisme...), però el terme protestantisme els incloïa tots. El protestantisme presenta unes creences fonamentals pròpies i unasèrie de característiques que la diferencien de la religió catòlica, a continuació, les analitzarem.
Els protestantistes defensaven la seguretat de la salvació pels mèrits de Jesús, la justificació per la fe, la futilitat de la confessió i de la penitència, l’autoritat de la Bíblia (fins i tot per damunt del Papa) i la inexistència del purgatori. Tota l’essència d’aquesta reforma la podem expressaramb les següents paraules: “ Solo la gracia” “Solo Cristo” “Solo la Escritura”.
“Solo la gracia” feia referència a la justificació per la fe, “Solo Cristo” accentua el punt de la salvació pels mèrits de Jesús i “Solo la Escritura” ens indica la suprema autoritat de la Bíblia.
També és important anomenar el sacerdoci universal, és a dir, tot cristià té lliure accés a la Gràcia Divina, ja que,no hi ha intermediaris entre Déu i l’home.
Una altra característica important és la traducció de la Bíblia a totes les llengües vulgars per a un apropament d’aquesta a més lectors.
Juan Díaz: Juan Díaz es despertà a la matinada del 27 de Març del 1546 a la seva habitació de Neuburg per seguir els seus estudis endarrerits a causa de la visita inesperada del seu germà.
Díaz va deixar Espanya peranar a estudiar a París on va cursar l’estudi de les llengües i es convertí en un protestant apassionat. Al 1545, es va traslladar a Ginebra per presenciar les transformacions al protestantisme que Joan Calví estava duent a terme. El mateix objectiu el va fer viatjar a Basilea i després a Estrasburg. A Estrasburg va ser designat representant en la Dieta de Ratisbona de 1546, junt amb Senarcleus iBucer. Allà, Díaz va trobar-se amb el seu antic company d’universitat, fray Pedro Maluenda, amb el qual va tenir diferents discussions doctrinals. És després d’aquestes discussions quan Díaz decideix allotjar-se a Neuburg i el seu germà el visita. La visita té un motiu: fer que Juan Díaz deixi el protestantisme per evitar l’heretgia. Tot i les súpliques del seu germà, Juan no vol renunciar a lesseves creences, i a causa d’això el criat que acompanyava al germà de Díaz, que era en realitat un famós botxí, va assassinar a Juan Díaz d’un cop de destral al cap.
Els assassins van ser empresonats però na van arribar a ser jutjats gràcies a l’emperador. Aquesta passivitat de l’emperador i del Papa van causar estupor a gran part d’Europa.
Pocs mesos més tard moria a la foguera Diego...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • historia olvidada
  • Historia, memoria y olvido
  • Historia reciente para no Olvidar
  • memoria , historia y el olvido
  • Historias Para No Olvidar La Inocencia
  • La historia olvidada del virus H1N1
  • Los moriscos : historia de un genocidio olvidado
  • Una historia para no olvidar

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS