Luna

Páginas: 5 (1129 palabras) Publicado: 8 de diciembre de 2013
Lluna







La Lluna és l'únic satèl·lit natural de la Terra. El seu diàmetre és de 3.475 km i orbita a una distància mitjana de 384.400 km. La seva massa és molt menor que la terrestre, i l'acceleració de la gravetat és aproximadament 1/6 de la de la Terra. La seva superfície està plena de cràters i posseïx una atmosfera molt tènue. Vist des de la Terra, és l'objecte més brillantdesprés del Sol, tot i que realment no brilla, ens reflecteix la llum del sol. El 21 de juliol de 1969 els astronautes de l'Apollo XI van ser els primers homes a trepitjar la seva superfície.








Una Lluna plena tal i com és vista des de l'hemisferi nordde la Terra

Característiques orbitals
Revolució sideral i normal[
La Lluna triga 27d 7h 43m 11,5s a girar entorn de la Terra si esconsidera el gir respecte al fons estel·lar (revolució sideral), però 29d 12h 44m 2,9s si el considerem respecte al Sol (revolució sinòdica), i açò és perquè en aquest lapse la Terra ha girat al voltant del Sol. (Vegeu mes). Aquesta última revolució regeix les fases de la Lluna, eclipsis i marees lunisolars. Com que la Lluna tarda el mateix temps a donar una volta sobre si mateixa que entorn de laTerra, ens presenta sempre la mateixa cara. Açò se deu al fet que la Terra, per gravetat, ha frenat completament la Lluna. La majoria dels satèl·lits presenten aquest fet respecte als seus planetes. Així fins a l'època de l'exploració espacial va ser impossible veure la cara oculta de la Lluna, que presenta una dissimetria respecte a la cara visible. La cara oculta va ser fotografiada per primeravegada per la sondaLuna 3 el 1959. El Sol il·lumina sempre la meitat de la superfície lunar, que no coincideix necessàriament amb la cara que veiem, cosa que produeix les fases de la Lluna.


La immobilització de la Lluna respecte a la Terra s'ha produït perquè la gravetat terrestre actua sobre les irregularitats del globus lunar de manera que en el transcurs del temps la part visible té 4 kmmenys de radi que la part no visible. El centre de gravetat lunar està desplaçat del centre lunar 1,8 km cap a la Terra.
Libració lunar



L'òrbita de la Lluna descriu una el·lipseal voltant de la Terra. La distància entre els dos astres és variable i també lavelocitat orbital. Per efectes gravitatoris, el període de rotació lunar està sincronitzat amb el seu període orbitalde manera que laLluna sempre mostra la mateixa cara cap a la Terra. D'això se'n diurotació síncrona. Però, atès que la rotació lunar és uniforme i la seva translació no, perquè segueix les lleis de Kepler, es produïx una libració en longitud que ens permet veure un poc de la superfície lunar a l'est i a l'oest de la part que normalment està encarada cap a la Terra. A més, el pla de l'òrbita lunar està inclinat uns5 ° respecte a l'eclíptica, per la qual cosa es produïx una libració en latitud que ens permet veure alternativament un poc més enllà dels pols nord i sud de la Lluna. Per ambdós moviments, el total de superfície lunar vista des de la Terra aconsegueix un 59% del total. Cada vegada que la Lluna creua l'eclíptica, si la Terra i el Sol estan sensiblement alineats (Lluna plena o Lluna nova) es produiràun eclipsi de Lluna o un eclipsi de Sol. Donada la complexitat del moviment, els nodes de la Lluna no estan fixos sinó que fan una volta cada 18,6 anys. L'eix de l'el·lipse lunar no està fix i l'apogeu i perigeu fan una volta completa cada 8,85 anys. La inclinació de l'òrbita varia entre 5 ° i 5 ° 18'.
Moviment de translació
Per què la Lluna ix aproximadament tres quarts d'hora més tard cada dia?Açò s'explica fàcilment coneixent l'òrbita de la Lluna al voltant de la Terra.
La Lluna completa una volta al voltant de la Terra aproximadament una vegada al mes. Aquest moviment fa que la Lluna avanci al voltant de 12 graus en el cel cada dia. Si la Terra no rotara, veuríem la Lluna creuant la volta celeste d'oest a est durant dues setmanes, i després estaria dues setmanes absent (durant...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • la luna
  • la luna
  • luna
  • Un lunar
  • La luna
  • La luna
  • La luna
  • La Luna

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS