Màrius torres

Páginas: 6 (1327 palabras) Publicado: 4 de mayo de 2011
Marius Torres
Biografia
Màrius Torres i Pereña va néixer a Lleida el 30 d’agost de 1910 i morí a Sant Quirze de Safaja, al Vallès Oriental, el 29 de desembre de 1942. Fou un poeta català simbolista.
Des de ben jove va interessar-se per la literatura, també va estudiar medicina a la universitat de Barcelona.
L’any 1935 se li va declarar una tuberculosi i va ingressar al Centre Sanatori dePuig d’Olena,a Sant Quirze de Safaja.
Només als vint-i-cinc anys ja es va veure condicionat per una malaltia irreversible com és la tuberculosi. Els símpotimes de la tuberculosi són una tos crònica, amb esput sanguinolent, febre, suors nocturnes i pèrdua de pes. La infecció d'altres òrgans causa una àmplia varietat de símptomes.
Des de l’any 1935 a l’any 1942 va viure al Sanatori, amb algunasortida a Barcelona o a Mas Blanc. La seva estància allà la va passar llegint narracions i també poesia, així com filòsofs com Plató o Nietzsche. Tots els seus coneixements adquirits els va plasmar a la seva obra poètica, majoritàriament escrita durant els anys de la seva malaltia.
Cal esmentar que mentre ell estava a l’hospital i veia que la seva vida no anava enlloc, fora estava present laGuerra Civil (1936-1939), de la qual plasma algunes idees en alguns poemes com per exemple a la Ciutat Llunyana, on compara la ciutat real, devastada, amb la ideal.
Context històric

Com un foc invisible
Comentaris
Cançó a Mahalta
Corren les nostres ànimes com dos rius paral.lels.
Fem el mateix camí sota els mateixos cels.
No podem acostar les nostres vides calmes:
entre els dos hiha una terra de xiprers i de palmes.

En els meandres grocs de lliris, verds de pau,
sento, com si em seguís, el teu batec suau
i escolto la teva aigua, tremolosa i amiga,
de la font a la mar -la nostra pàtria antiga.
Comentari:
Aquesta poesia va ser dedicada a Mercé Figueras, una dona que també estava malalta al mateix centre que ell. Es va convertir en l’única persona en qui podiaconfiar plenament i podia parlar i mantindre converses.
Per començar Màrius Torres ens diu que les seves ànimes són com dos rius paral·lels, és a dir, ens expressa que estan vivint el mateix, que el seu curs de l’aigua, la vida, va a la vegada, però que al ser paral·lels mai es podran ajuntar, ja que les línies paral·leles tenen aquesta qualitat, mai s’ajunten. Esmenta en la següent parella de versosque no poden acostar-se ja que els separa una terra plena de xiprers i palmeres, que representen els arbres de la mort, és a dir, els separa la mort. Al final del poema fa aparèixer els meandres, que són corbes que es fan al final del curs d’un riu, i com hem dit abans, el riu representa la vida, i s’acosten al final, diu que sent la seva veu, que la té present de la font (naixement del riu) finsal mar (on desemboca el riu), que és d’on venen i cap a on van.
Cal fixar-nos en l’estructura que ha utilitzat el poeta que són parells de versos, representant així dos rius paral·lels.
Per últim podem fixar-nos que el nom de Mahalta fa referència a malalta, ja que Mercé Figueras ho estava.
Els núvols
Blanc sobre blau, els núvols, pel cel d’aquests matins,passen sense l’angúnia de cap ànima adins.Matins de març, on sembla que la vida comencii nosaltres tornem, verges en el silenci,a l’esperança del primer dia del món!Els núvols fan el cel més blau i més pregon.Somnis de l’aigua! Entorn de la seva peresa,l’aire els dóna una forma gairebé per sorpresa,un límit en l’atzur. Fàcil com la cançódel flabiol als llavis, plens de sol, del pastor,la seva ombra camina sobre l’aigua captivadelsrius, dels llacs i de les mars. I jo, a la riba,penso, en veure’ls passar, per quin caprici els déusfan i desfan per sempre meravelles tan breus...

Comentari:
Ens trobem davant d’un poema que consta de set parelles de versos. És un cant a la fugacitat de la vida, ja que per metaforitzar-ho utilitza als núvols que “passen sense l’angúnia de cap ànima a dins”. Marius des de el llit de l’hospital...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • marius torres
  • marius torres
  • Marius torres
  • marius torres
  • Màrius Torres
  • Antologia Poetica Marius Torres
  • Cançó a Mahalta, Marius Torres
  • Biografia Màrius Torres

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS