Macbeth (Catalán)

Páginas: 11 (2569 palabras) Publicado: 2 de diciembre de 2012
Macbeth - Adrià Guiu
-BIOGRAFIA DE L’AUTOR-
William Shakespeare, es manté tradicionalment que va néixer el 23 d'abril de 1564, i se sap del cert que va ser batejat al dia següent, a Stratford-upon-Avon. Tercer de vuit germans, va ser el primer fill home d'un pròsper comerciant, i de Mary Arden, filla al seu torn d'un terratinent catòlic. Probablement, va estudiar a l'escola de la seva localitati, com primogènit baró, estava destinat a succeir al seu pare al capdavant dels seus negocis. No obstant això, segons un testimoni de l'època, el jove Shakespeare va haver de posar-se a treballar com a aprenent de carnisser, per la difícil situació econòmica que travessava el seu pare. Segons un altre testimoni, es va convertir en mestre d'escola. El que sí que sembla clar és que va gaudir debastant temps lliure durant la seva adolescència, ja que en les seves obres apareixen nombroses i erudites referències sobre la caça amb i sense falcons, alguna cosa poc habitual en la seva època i ambient social. El 1582 es va casar amb Anne Hathaway, filla d'un granger, amb qui va tenir una filla, Susanna, en 1583, i dos bessons (un nen, que va morir als 11 anys d'edat, i una nena) en 1585. Pel quesembla, va haver d'abandonar Stratford ja que el van sorprendre caçant il·legalment a les propietats de Sir Thomas Lucy, el jutge de pau de la ciutat.
Se suposa que va arribar a Londres cap a 1588 i, quatre anys més tard, ja havia aconseguit un notable èxit com a dramaturg i actor teatral. Poc després, va aconseguir el mecenatge de Henry Wriothesley, tercer comte de Southampton. La publicació dedos poemes eròtics segons la moda de l'època, Venus i Adonis (1593) i La violació de Lucrecia (1594), i dels seus Sonets (editats el 1609 però que ja havien circulat en forma de manuscrit des de bastant temps enrere) li van valer la reputació de brillant poeta renaixentista. Els Sonets descriuen la devoció d'un personatge que sovint ha estat identificat amb el propi poeta. De fet, la reputacióactual de Shakespeare es basa, sobretot, en les 38 obres teatrals de les que es tenen indicis de la seva participació, bé perquè les escrivís, modifiqués o col·laborés en la redacció. Encara avui són molt conegudes i apreciades, els seus contemporanis de major nivell cultural les van rebutjar, per considerar-les, com a la resta del teatre, tan sols un vulgar entreteniment.
La vida de Shakespeare aLondres va estar marcada per una sèrie d'arranjaments financers que li van permetre compartir els beneficis de la companyia teatral en què actuava, la Chamberlain’s Men, més tard cridada Kings Men, i dels dos teatres que aquesta posseïa, The Globe i Blackfriars. Les seves obres van ser representades en la cort de la reina Isabel I i del rei Jaume I amb més freqüència que les dels seuscontemporanis, i es té constància que només en una ocasió va estar a punt de perdre el favor real. Va ser el 1599 quan la seva companyia va representar les obres de la deposició i l'assassinat del rei Ricardo II, a petició d'un grup de cortesans que conspiraven contra la reina Isabel, encapçalat per un "ex-favorit" de la reina, Robert Devereux, i pel comte de Southampton, encara que en la investigació que vaseguir al fet, la companyia teatral va quedar absolta de tota complicitat.
A partir de l'any 1608, la producció dramàtica de Shakespeare va decréixer considerablement, ja que pel que sembla es va establir a la seva ciutat natal on va comprar una casa anomenada New Place. Va morir el 23 d'abril de 1616 i va ser enterrat a l'església de Stratford.
Va escriure:
Enric VI, Primera, Segona i Tercerapart (cap a 1590-1592)
Ricard III (cap 1593)
Tito Andrónico (cap 1594)
La comèdia dels errors (cap 1592)
La doma de la roquer (cap 1593)
Els dos gentilhomes de Verona (cap 1594)
Treballs d'amor perduts (cap 1594)
Ricard II (cap 1595)
Enric IV, Primera i segona part (cap a 1597)
Enric V (cap 1598)
Somni d'una nit d'estiu (cap 1595)
El mercader de Venècia (cap 1596)
Molt soroll per no...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Impresiones de w.h. auden sobre "macbeth" (en catalán)
  • Macbeth
  • Macbeth
  • Macbeth
  • macbeth
  • Macbeth
  • Macbeth
  • Macbeth

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS