MAGNA CARTA COMENTARI

Páginas: 5 (1006 palabras) Publicado: 22 de marzo de 2015
MAGNA CARTA
Comentari del text 9, La Magna Carta (1215)

1. CONTEXTUALITZACIÓ DEL TEXT.
El text és un document escrit de temàtica jurídico-política.
És un document aprovat pel rei anglès Joan I, també dit, Joan sense terra al 15 de juny de 1215.
El contingut de la Carta Magna va ser redactat per l’Arquebisbe Stephen Langton i els Barons més poderosos d’Anglaterra. El rei Joan va signar eldocument que originalment s’anomenava ‘Articles of the barons’.(Jones: 1971)
La Carta obligava al rei a renunciar a certs drets, respectar determinats procediments legals i acceptar que estava sotmès a la llei. Els drets dels súbdits es trobaven protegits: entre altres mesures s'establia una comissió de 25 barons per controlar que el rei fes un bon ús del poder, s'assegurava la llibertat religiosa ipolítica, i pel principi d'habeas corpus estaven permeses les apel·lacions a les sentències que feia el rei. (Jolliffe: 1961)
Arran del descontentament per la política del rei Joan, amb abusos de poder i fracassos en política exterior, els barons més poderosos d'Anglaterra van revoltar-se i van entrar a la ciutat de Londres. Després de tenses i dures negociacions, van obligar el rei a sancionar laCarta Magna, que es va convertir en el primer document imposat a un rei anglès per tal de limitar el seu poder per la llei.
Per tant, el Rei va ser forçat a signar aquesta carta, primer perquè reduïa notablement el poder del propi rei Anglaterra i permetia la formació d’un poderós parlament, la Magna Carta va esdevenir la base dels drets dels ciutadans anglesos. (Pallister: 1971)

2. ANÀLISIFORMAL I TEMÀTIC DEL TEXT.
Aquest fragment del text de la Magna Carta està format per una introducció del Rei Joan I, desprès veiem un recull d’alguns dels articles que formaven part del text original.
Directament passaré a comentar alguns punts d’aquesta Magna Carta:

En aquest punt deixa clar que l’Església d’Anglaterra seguirà sent lliure i n perdrà cap mena de llibertat ni drets. I que totes lesllibertats que presentaran a continuació seran conservades a tots els homes lliures i a tots els seus hereus.
1) “En el nom de Déu, acordem primerament per la present carta que confirmem que nosaltres i els nostres hereus, a perpetuïtat, que l’Església d’Anglaterra serà lliure i fruirà sense cap minva dels seus drets i llibertats. Volem que s’observin la llibertat d’eleccions, considerada com la mésgran i necessària a l’Església d’Anglaterra [...] Hem acordat també que siguin conservades a tots els homes lliures del regne, per nosaltres i els nostres hereus a perpetuïtat, les llibertats escrites a continuació, perquè les tinguin ells i els seus hereus, per nosaltres i els nostres hereus.”
En aquest punt podem observar perfectament la pèrdua de poder del rei o cap persona individual ja queles decisions es passen a prendre pel Comú Consell del regne.
12) “Cap ‘escudatge’ serà imposat en el regne sense el consentiment del Comú Consell del nostre regne menys que sigui per al rescat de la nostra persona, per armar cavaller al nostre primogènit o pel matrimoni de la nostra filla gran solament una vegada, i en tot cas, tan sols s’imposarà un ajut raonable.”
Aquí podem observar el triomfde les antigues costums, els barons fan governar al Rei, seguint les antigues lleis angleses que perduraven des de abans que vinguessin els Normands.
13) “La ciutat de Londres fruirà de totes les seves antigues llibertats, tant per terra com per aigua. A més, volem i concedim que totes les altres ciutats, ‘boroughs’, viles i ports tinguin totes les llibertats i lliures costums.”



Aquestfragment ens mostra com els homes lliures es van beneficiar a l’hora de redactar la carta, cap persona podrà ser detinguda, empresonada, mutilada, exiliada, posada fora de la llei, mi podran enviar a algú contra ell, sense abans haver celebrat un judici lleial, seguint les normatives i les lleis del país.

36) “Cap home lliure serà detingut, empresonat o posat fora de la llei, exiliat o mutilat de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Comentario sobre la Carta Magna 1215
  • Carta magna
  • La Carta Magna
  • Carta Magna
  • La carta magna
  • carta magna
  • Carta Magna
  • Carta magna

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS