Majestat batlló

Páginas: 6 (1323 palabras) Publicado: 9 de diciembre de 2011
Majestat Batlló

1. Classificació de l’obra
Títol: Majestat Batlló
Autor: desconegut (bé que alguns teòrics l’atribueixen al taller de Ripoll)
Cronologia: segle XII
Escola o país: alguns l’atribueixen al taller de Ripoll
Estil: romànic

2. Tema
És la representació del Crist en majestat, sense signes de patir, amb els ulls oberts i una mica baixos, la mirada llunyana i l’expressióserena. És la imatge de l’home-déu que ha triomfat sobre el dolor i la mor.

3. Descripció

a) Anàlisi formal:
* Elements tècnics
Materials: fusta de xiprer i de castanyer
Tècniques: talla (es fa a força de treure; amb les seves èines l'artista va llevant a la peça el que li sobra)
Cromatisme: policromia de colors molt vius
Tipologia: crucifix
Forma: exempta

b) Elementsformals

Visió: unifacial (crec perquè tant sols es veu per davant)
Ritmes: En repòs, no hi ha sensació de moviment.
Tipus de representació: siríaca (representació de Crist amb túnica) *falta completar amb relleu o volum rodó.
Composició:
* No es conserva tota la talla, originàriament va ser construïda a partir de vuit peces articulades i hi falten les que es corresponen als peus. Tambés’han perdut tots els dits de la mà dreta i una part dels de la mà esquerra.
* La simetria compositiva és present, així mateix, en la policromia.
* Al revers de la creu hi queden restes d’un agnus Dei de color vermell i blau verdós (en l’espai de la confluència dels braços de la creu) i també d’unes paraules que actualment són il·legibles (al braç esquerra).
* El fet que la figura fosconcebuda en un repòs estàtic que defuig la realitat del color i del sofriment que comporta una crucifixió implica una clara voluntat d’eternització, de distanciament dels fets concrets que es van produir.

Volum Rodó:
* La figura de Crist no manté un criteri de proporcionalitat pel que fa a l’anatomia del cos: la distància que hi ha des del cap fins als peus és pràcticament l mateixa que laque es pot comptabilitzar des d’una mà a l’altra.
* S’observa en la composició una clara vocació simètrica, el cos mateix constitueix un eix de simetria perpendicular del qual únicament es veu alterada per una lleugera inclinació del cap de Crist.
* El cap, tallat d’una sola peça, no porta corona. En comptes d’aquesta, la testa descoberta s’organitza simètricament a partir de la clenxa (laratlla del cabell del cap) i de dos rínxols que es converteixen en una barba trenada a banda i banda del rostre; encara mantenen restes de policromia.
* La Majestat Batlló va vestida amb una llarga túnica, modelada a partir de franges paral·leles (en sentit vertical) i dividida per un cenyidor nuat.
* Sobre el cenyidor, a l’alçada del tors, les franges són més estretes i hi marquen unacorba suau; pe4r sota del cenyidor, i contribuint a donar forma a la cintura de la imatge, les franges són més amples i formen solcs rectilinis.
* Les mànigues de la túnica també van ser modelades en bandes paral·leles, aquest cop en disposició obliqua.
* La talla va ser pintada al tremp, amb predomini del color vermell i del color blau. La decoració pictòrica de la túnica està basada en unseguit de cercles vermells, sobre el blau de fons, que contenen un únic motiu vegetal de vuit lòbuls de to verdós.
* El mantell acaba amb una sanefa de signes que han estat interpretats com a caràcters d’escriptura cúfica.
* Al braç vertical de la creu, damunt de la figura de Crist, hi ha la inscripció “Ihsw nazarevs rex iv deorvm”( “Jesús natzarè, rei dels jueus”).

4. Antecedents iinfluències posteriors
Els crucifixos es van començar a fer a partir del segle IV. Els antecedents més antics són les imatges dels llibres manuscrits i d’altres models que procedien de l’Església d’Orient; la influència oriental explica que Crist vagi vestit amb una túnica llarga amb mànigues i cenyidor.
Aquest prototip de majestat va ser concebut, probablement, sota el signe del famós Crist...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Majestat Batlló
  • Majestat Batlló
  • Batlle
  • casa batllo
  • Maiestas batlló
  • Batlle Rol
  • Majestad batlló
  • La Casa Batlló

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS