Malaltia Celiaca

Páginas: 40 (9780 palabras) Publicado: 23 de octubre de 2011
2. Què és la malaltia celíaca?
La malaltia celíaca és una intolerància permanent a les proteïnes del gluten contingudes en la farina de quatre cereals ( blat, civada, ordi i sègol ) , que es manté de per vida. Ingerir gluten provoca una lesió a la mucosa de l’intestí prim, dificultant d’aquesta manera l’absorció dels nutrients dels aliments ( proteïnes, lípids, hidrats de carboni, vitamines...).La malaltia celíaca afecta a persones genèticament predisposades, de tal manera que els familiars de primer grau, és a dir, pares, fills i germans de pacients amb celiaquia tenen un risc deu vegades superior de tenir aquesta malaltia. La prevalença estimada en els europeus i els seus descendents es d’un 1% sent més freqüent en les dones amb una proporció 2:1. Cal dir també, que unes 40.000persones a Espanya desconeixen estar malalts. La malaltia celíaca es dóna en totes les àrees geogràfiques del planeta, encara que és més freqüent en individus de procedència i origen europeu. I cal dir que és la malaltia intestinal més freqüent a Espanya.
Fins un 20% dels pacients amb malaltia celíaca tenen associada una altre malaltia de tipus autoimmune que té com a base la presència d’anticossosque afecten a un determinat òrgan.


3. En què consisteix aquest trastorn ?
La malaltia celíaca té una base autoimmune i es caracteritza per una resposta immune inapropiada. Aquesta resposta condueix a una inflamació de l’intestí i a una lesió i destrucció de les vellositats de la paret intestinal. Aquestes vellositats són petits plegaments que augmenten l’àrea superficial de l’intestí,permetent una millor absorció dels nutrients, vitamines, minerals, fluids... Quan es produeix una destrucció de les vellositats, a l’organisme li costa molt absorbir correctament els diferents compostos, apareixent d’aquesta manera símptomes associats a la malabsorció i malnutrició.
La lesió i inflamació trobada en la malaltia celíaca es deguda a anticossos. Quan l’organisme es veu exposat algluten, comença a fabricar anticossos dirigits no tan sols cap aquests compostos proteics, sinó que també cap al propi intestí. Mentre que el pacient segueixi consumint aquests compostos que contenen les substàncies que els hi són perjudicials, seguiran produint anticossos i es mantindrà la lesió a l’intestí.

4. Què és el gluten ?
El gluten és una proteïna amorfa que es pot trobar en lesllavors de molts cereals combinada amb el midó. Representa un 80% de les proteïnes del blat i està constituïda per la gliadina i la glutenina.
El gluten és el responsable de l'elasticitat de la massa de farina, la qual cosa permet que juntament amb la fermentació del pa obtingui volum, així com la consistència elàstica i esponjosa dels pans i masses fetes al forn.
5.1. Què són lagliadina i la glutenina ?
La gliadina és una glucoproteïna present en el blat i altres cereals dins del gènere Triticum.
I la glutenina és una glutelina derivada del blat. A causa de la seva estructura polimèrica, la glutenina és extremadament elàstica. I és la responsable de proporcionar la fermesa del pa, quan aquest es cou al forn.

Taula de cereals que sí contenen gluten i cereals que nocontenen gluten :
Cereals amb gluten : civada, ordi, sègol i blat... i derivats. |
Cereals sense gluten : arròs, blat de moro. |

5. Factors genètics
No és una malaltia genètica, és a dir, no es neix malalt; però, no obstant, existeix una predisposició genètica a patir-la. La malaltia celíaca es considera una malaltia autoimmune, és a dir, que el cos reacciona de forma anòmala contra ‘algo’normal (una espècie d’al·lèrgia) i respon auto lesionant-se. En aquest cas, aquesta espècia d’al·lèrgia al gluten fa que es destrueixi la mucosa intestinal. Si bé aquesta al·lèrgia no és hereditària, sí que s’ hereta una certa predisposició genètica ( en forma d’unes partícules en les cèl·lules anomenades HLA ) codificades en el cromosoma 6. Si tan el teu pare com la teva mare heretes les HLA,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Malalties
  • Malaltia De La Son
  • malalties
  • malaltia
  • Malalties
  • Malalties
  • Celiacos
  • Celíaco

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS