Malalties no infeccioses i enginyeria genètica

Páginas: 4 (783 palabras) Publicado: 26 de febrero de 2015
SÍNTESI 6
1. Observa el mapa conceptual següent i llegeix les preguntes que surten de cada branca. Saps contestar-les?


Diabetis de tipus 1 o juvenil:

a. Què és la insulina? I la insulinarecombinant?
La insulina és una hormona que regula la concentració de glucosa a la sang (la glucèmia), produïda pel pàncrees actuant com a glàndula endocrina.
La insulina recombinant és insulinahumana produïda per bacteris que han estat genèticament modificats. Bàsicament, el procés consisteix a extreure el gen de la insulina humana de cèl·lules humanes, clonar-lo (amplificar-lo i fer-ne còpies)i introduir-lo en el genoma d’un bacteri ben conegut com l’E. Coli, un microorganisme molt estudiat i habitual simbiont al nostre intestí.

b. La diabetis de tipus 1 és una malaltia genètica?
Ladiabetis de tipus 1 és la malaltia crònica més comuna en la infància. Pot tenir una causa genètica: s’hereta la predisposició a patir-la, però la forma més freqüent de la malaltia té un origenautoimmune: el sistema immunitari no ha reconegut com a pròpies les cèl·lules ß del illots de Langerhans i les destrueix, com si fossin microorganismes infecciosos, a causa d’una disfunció en alguns gens.c. Què vol dir que la diabetis de tipus 1 és multigènica i autoimmune?
La diabetis de tipus 1 és multigènica perquè és causada per l’acció de diversos gens alterats. A més, és autoimmune perquèel sistema immunitari no ha reconegut com a pròpies les cèl·lules ß dels illots de Langerhans i les destrueix, com si fossin microorganismes infecciosos, a causa d’una disfunció en alguns gens.

d.Què són les cèl·lules ß del pàncrees?
Les cèl·lules ß del pàncrees són un tipus de cèl·lula endocrina del pàncrees localitzades en els illots de Langerhans. La seva funció és sintetitzar i segregar lainsulina, una hormona que controla els nivells de glucosa a la sang. A més, secreten la insulina com a resposta a una glucèmia excessivament alta.

e. En un futur, com podrien contribuir a la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Les Malalties No Infeccioses
  • Malalties infeccioses
  • Malalties No Infeccioses
  • LES MALALTIES NO INFECCIOSES
  • Les malalties infeccioses
  • Enginyeria genètica
  • Malalties infeccioses + sistemes del cos (català)
  • Salut i malaltia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS