Malaltiesinfeccioses

Páginas: 6 (1371 palabras) Publicado: 5 de abril de 2015
Anomenem malaltia a una alteració de la salut d'un organisme que afecta negativament al seu benestar. Es poden establir diversos criteris per tal de classificar les malalties, com ara el seu origen que distingeix entre malalties infeccioses i no infeccioses.

Malalties infeccioses
Són causades per la invasió de microorganismes o agents infecciosos. (agents pàtogens, que causen la malaltia).
Elsprincipals tipus de microorganismes que poden produir malalties són: els bacteris, els fongs, els protozous, els virus o els prions.
Bacteris: Organisme unicel·lular procariota que presenten una paret cel·lular externa rígida d'una substància que no tenen la resta de les cèl·lules. No tenen mitocondris, ni aparell de Golgi, ni reticle endoplasmàtic, com sí tenen les cèl·lules eucariotes. La sevamida oscil·la al voltant d'unes 2 micres.
Fongs: Organisme eucariota, unicel·lular o pluricel·lular, que té estructura tal·lofítica, és heteròtrof i amb digestió externa, és a dir que segreguen enzims digestius a l'exterior i després absorbeixen els productes de la digestió. Provoquen malalties com el peu d'atleta.
Protozous: Organisme eucariota, unicel·lular, heteròtrof , amb capacitat peringerir aliment i realitzar una digestió interna. La seva mida oscil·la al voltant d'unes 20 micres. Generalment viuen lliures o fixats a una superfície, a les aigües dolces o a les aigües marines. el Plasmodium, que és el responsable de la malària.
Virus: Estructura viva constituïda per un estoig de proteïnes, anomenat càpsida, que conté un àcid nucleic. És la forma més petita coneguda i méssenzilla de matèria viva (no complexitat procariota). Concretament els virus no tenen un conjunt d'enzims dissolts en un citosol capaços de realitzar el metabolisme. Poden romandre en vida latent (inactius) durant molts anys a l'aire i a l'aigua, però per reproduir-se necessiten entrar dintre d'una cèl·lula viva. Són els responsables de moltes malalties dels animals i de les plantes.
Prions: agentinfecciós format per proteïnes patògenes transmissibles. Provoquen malalties neurològiques infeccioses com ara la malaltia de Creutzfeldt-Jakob i la malaltia de les vaques boges.

Malalties infeccioses
Causades per virus:
hepatitis (infecció de fetge), grip (infecció que també pot afectar a les vies respiratòries però que adiferència del refredat dóna lloc a dolor muscular i febre alta), la SIDA (infecció i destrucció de limfòcits), xarampió (erupcions cutànies, febre alta, tos i conjuntivitis), rubèola (erupcions cutànies i una mica de febre), varicel·la (Febre i pústules que després donen lloc a crostes. És pròpia dels nens), verola (Febre alta, mal de cap, muscular i abdominal, i pústules en la pell) i la ràbia (provocainflamació cerebral)
Causades per bacteris:
Apendicitis (infecció de l'apèndix), salmonel·losis (diarrees), còlera (forts diarrees i vòmits), (tuberculosis (infecció produïda pel bacil de Koch que dóna lloc a la formació de cavernes en els pulmons), tètan (produeix contracció muscular espasmòdica), sífilis (nafres en els genitals),gonorrea (secreció groga), tifus (febre, mal de cap i erupciócutània rosada).
Causades per fongs
Tinyes són infeccions que afecten a la pell, les ungles o el pèl com ara el peu d'atleta. Candidiasis Infecció cutània amb irritació i picor. Sol afectar la vulva en les dones i el gland en els homes. També l'anus dels nens i a la zona inguinal, axil·lar i interdigital dels adults.
Causades per protozous
Paludisme o màlaria (febre elevada intermitent produïdapel protozou Plasmodium, que viu en les aigües dolces i estancades dels països càlids i que és transmès per la picada del mosquit Anopheles)
Causades per prions
Malaltia de Creutzfeldt-Jakob (trastorn del cervell progressiu poc freqüent, que pot ser mortals, apareix en les etapes més avançades de la vida, i comporta pèrdues de memòria, falta de coordinació, alteracions de la visió, canvis de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS