Manifest UGT i CNT

Páginas: 5 (1137 palabras) Publicado: 29 de marzo de 2013
1 a. Es tracta d’un text històric de caràcter polític que es dirigeix a la societat espanyola del moment. Va ser escrit el març de 1917 a Madrid, estan en plena Crisis de la Restauració del Sistema Canovista durant el regnat d’Alfons XIII.
Aquest manifest expressa l'opinió pública de la classe obrera el 1917, que amenaçava de provocar una vaga general contra el govern.
1 b. A finals d'aquestany acaba a Europa la Primera Guerra Mundial.
España no va participar-hi (país neutre), però va estar influenciada per aquesta, ja que es va generar un espectacular procés d'expansió (es van disparar les exportacions, la indústria va créixer i els beneficis recollits van permetre dos anys d'eufòria general), encara que va provocar conseqüències socials molt negatives (la repatriaciód'immigrants, va fer augmentar l'atur i els salaris van créixer per sota dels preus, que van acusar un fort procés d'inflació).
A més de la gran guerra, a Espanya van sorgir tres crisis: militar, constitucional i obrera. Totes van posar en risc al règim polític de la Restauració, sobretot la crisi obrera. Esta última va ser provocada pel descontentament davant la carestia dels productes de primeranecessitat i la imitació de la Revolució Russa.
La vaga general, va comptar en principi amb la simpatia de l'assemblea de parlamentaris, a més de l'organització de la UGT I CNT. El 1910 es va fundar la CNT (Confederació Nacional de Treball), i va passar de 26.000 afiliats (finals del segle XIX) a tenir 43.000.
1 c. Els autors del manifest són membres dels principals partits i organitzacions obreresdel país, tant socialistes com anarquistes. Les principals propostes doctrinals del primer eren: destrucció del capitalisme, conquesta del poder polític a través de la revolució, socialització de la propietat privada, anti-colonialisme, antimilitarisme i oposició als mètodes terroristes. En canvi, els anarquistes rebutjaven tota forma d'organització jeràrquica o vincle perpetu, s'oposaven al'organització en partits polítics i l'exercici de sufragi, els seus objectius era l'eliminació de la propietat privada, l'Estat i el desenvolupament complet de la llibertat individual.

La vaga general havia de tenir un doble caràcter econòmic, amb demandes salarials i de jornada laboral, i polític, amb l'exigència de canvis profunds en el govern (caiguda de la restauració).

Els autors intentenreivindicar millores de vida contra l'explotació de les classes dominants, mitjançant la vaga general, ja que les classes dominants (burgesia) eren les propietàries de les principals indústries del país. L’objectiu últim de moviment obrer és garantir al poble el mínim de les condicions decoroses de la vida i de desenvolupament de les seves activitats emancipadores segons apareix en el text i durantaquesta època.

La vaga general va fracassar per la no incorporació dels camperols, la por de la burgesia i el suport del exèrcit .El moviment obrer va estar recolzat durant la crisi obrera de 1917 per l'Assemblea de Parlamentaris, a més de les seves organitzacions (UGT i CNT). La seva oposició en canvi va estar recolzada per totes les forces moderades (republicans, nacionalistes ...). Gràcies alsuport de les forces moderades, el govern va poder sufocar el moviment obrer.

Durant aquestes dates es produïa a Rússia la revolució Russa liderada per Lenin. El triomf dels bolxevics en aquesta revolució va animar al moviment obrer espanyol a procedir amb la vaga general.


2 b. La caiguda de Maura i la mort de Canalejas van precipitar la desintegració dels partits dinàstics entrediferents tendències i líders enfrontats. El partit conservador es decantà per Eduardo Dato enfrontat a Maura , al temps que en el partit Liberal eren paleses les diferències entre el Comte de Romanones i Manuel Garcia Prieto. Aquesta fragmentació i aquestes disputes internes van provocar la contínua intervenció del monarca en l’acció del govern amb una dinàmica de constants dissolucions de les Corts i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Ugt-Cnt
  • comentario ugt-cnt
  • Manifiesto Conjunto Ugt-Cnt
  • Manifiesto Conjunto Cnt Ugt
  • Comentario ugt-cnt
  • Comentario Del Manifiesto Ugt-Cnt
  • Comentario UGT-CNT
  • Manifiesto ugt- cnt

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS