Manuel de Pedrolo

Páginas: 5 (1090 palabras) Publicado: 10 de noviembre de 2013
Manuel de Pedrolo

Neix a l'Aranyó (la Segarra), l'any 1918, en una família de propietaris rurals procedents de Cervera que s'havia traslladat a l'Aranyó per dificultats econòmiques en la gestió de les seves terres. Estudia el batxillerat a l'escola dels escolapis. Des de petit es converteix en un gran devorador de llibres, sobretot els de la biblioteca del seu pare, on troba molta literaturaespanyola amb obres de Pío Baroja i Valle Inclán. 

El 1935, es trasllada a Barcelona, i ingressar a l'Institut Balmes amb l'objectiu d'acabar el batxillerat. La seva intenció és fer la carrera de metge, però amb l'esclat de la guerra civil espanyola, s'afilia a la CNT i treballa de mestre a la població de Fígols de les Mines. Però no pot defugir la guerra: pertany a la branca d'artilleria del'Exèrcit Popular i va als fronts de Falset, Figueres i Barcelona, ciutat on finalment es queda. Però el tornen a mobilitzar, aquesta vegada amb destinació a Valladolid on escriu la seva primera novel·la, inèdita i qualificada per ell mateix "de molt dolenta". Des del primer moment escriu en català, llengua que manté en tota la seva prolífica obra, a pesar de la censura que pateix i les dificultatsper publicar que té en els primers anys. De tota manera, aconsegueix, gràcies a la seva constància i capacitat de creació, ser el narrador més llegit de la postguerra, a pesar que aquest reconeixement popular no coincideix immediatament amb els dels cercles literaris i molt menys universitaris. 

Un cop llicenciat del servei militar de postguerra a Valladolid, pot tornar a Catalunya. Vatreballar a una agència de publicitat,aixó pot haver inspirat el treball de Xavier de Joc Brut, perque Xavier també traballá a una agència de publicitat.
Fill d'una antiga nissaga nobiliària, va néixer dins els murs d'un castell de la inhòspita Segarra, propietat de la família paterna. Fou un adolescent solitari carregat d'expectatives durant la República en una petita capital de comarca, i un jovesoldat que va fer la guerra en el bàndol dels vençuts.  Al seu enterrament, hi assistí la seva muller, la seva filla i un bon amic que arribà tard.
Joc Brut
JOC BRUT: Anàlisi de l’obra
Gènere: Joc brut és una novel•la negra, ja que és realista i crític. Manté la intriga d’un assassinat, el qual la policia intenta resoldre amb èxit. De totes maneres, el crim que s’ha comès és tractat com un fetinevitable que és símptoma de l’avarícia de la societat.

Tema: El tema de la novel•la és l’engany o la traïció que té lloc a causa d’un amor no correspost. Així, el protagonista (que es veu influenciat completament pels desitjos d’una dona), acaba cometent un assassinat del que sempre se’n penedirà. També és curiós el fet que tota la història comenci a partir d’un fet atzarós.

Argument: EnXavier, un noi jove i seductor, coneix (per atzar) a una noia molt bella que s’anomena Juna. Sembla que ella també l’estima molt, però no poden estar junts per una qüestió econòmica, ja que ella diu que desitjaria un futur lluny de les preocupacions de la pobresa i de la necessitat de treballar.
Sigui com sigui, al final la Juna troba una solució al problema. Li explica al Xavier que té una herència,de la qual no se’n pot aprofitar fins que es mori el seu oncle (segons ella, un home dolent i mesquí). D’aquesta manera, li proposa que cometi l’assassinat de l’oncle, i idea un pla perfecte per tal que la policia no descobreixi mai el que ha passat realment.
El Xavier, tot i no estar-ne segur, accepta la proposta, perquè el seu desig més gran és poder casar-se amb ella. Aleshores mata al CoronelVirós (l’oncle de la jove), i simula que ha estat un suïcidi. Després d’això, tal i com havia acordat amb la Juna, s’espera sis mesos per a un posterior retrobament amb ella.
Llavors comencen els problemes. Sis mesos després, ella no es presenta al lloc on havien decidit, i ell ja no la troba enlloc. Així doncs, comença a buscar-la. Al principi no té sort, però al final descobreix totes les...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Manuel de pedrolo
  • Joc Brut
  • vida y obra manuel de pedrolo
  • Trajecte Final. Manuel de Pedrolo
  • Manuel De Pedrolo
  • MANUEL DE PEDROLO I EL MECANOSCRIT DEL SEGON ORIGEN
  • Obra teatral de Manuel Pedrolo
  • Ruta literària

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS