Marc legal de la llengua catalana i normativització

Páginas: 11 (2526 palabras) Publicado: 25 de mayo de 2014
MARC LEGAL DE LA LLENGUA CATALANA

CONSTITUCIÓ:A l’article 3 diu que el castellà es la llengua oficial de l’Estat i tots els espanyols tenen el deure de conèixer-la i el dret d’usar-la. Les altres llengües espanyoles seran també oficials en els respectives comunitats autònomes. També parla de la riquesa cultural que dona a Espanya aquestes diferents modalitats lingüístiques.

ESTUTUSD’AUTONOMIA
-1979 s’aprova l’Estatut de Catalunya, que reconeix el català com a llegua oficial i cooficial.
- 1982 Estatut de la Comunitat Valenciana, no reconeix el català com a llengua pròpia sinó com cooficial.
-1983 Estatut de les Illes balears, el reconeix com a llengua pròpia i cooficial.
-A la resta, Catalunya Nord just hi ha projectes per protegir-la i a Andorra es l’única llengua oficial.Estatut d’Autonomia de Catalunya
-La llengua pròpia de Catalunya es el català i per tant d’ús a les administracions públiques i medis de comunicació
-El català es la llengua oficial de Catalunya i també ho es el castellà. Les dues llengües son oficials i les persones tenen el dret d’utilitzar les dues llengües i el dret i deure de conèixer-les.
- La llengua occitana es l’Aran, denominada aranès ies la llegua pròpia i oficial d’aquest territori.
Estatut d’Autonomia de Balears
-La llengua catalana, pròpia de les Illes Balears, serà juntament amb el castellà el idioma oficial.
-Tothom te em dret de conèixer i usar el català i ningú podrà ser discriminat per causa del idioma.
-Les institucions de les Illes Balears garantiran l’ús normal i oficial dels dos idiomes i parla de la igualtatentre les dues llengües.
-ART. 35: La comunitat Autònoma té competència exclusiva per l’ensenyament de la llengua catalana, pròpia de les illes Balears, d’acord amb la tradició literària autòctona. Normalitzar-la serà l’objectiu dels poders públics. També parla de la protecció de les modalitats del català (mallorquí, menorquí) però sempre sense perdre la unitat de la llengua catalana.

LLEI DENORMALITZACIÓ LINGÜÍSTICA DE CADA TERRITORI
Regula a cada territori l’ús de la llengua en els àmbits jurídics, ensenyament, mitjans comunicació, comerç. La catalana i valenciana es del 1983 i la de les Illes Balears del 1986.

DECRETS
Son per regular àrees concretes com l’educació.
A les Illes Balears:
-Decret de Mínims: regula l’ensenyament i l’ús de la llengua catalana, pròpia de les illesBalears, en els centres docents no universitaris de les Illes Balears.
-Decret Tractament Integrat de Llengües (TIL) es publicat al BOIB pel abril del 2013 i un més després son entregades les instruccions als IES. Al setembre el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears el suspèn cautelarment. El mateix dia el govern publica un decret llei que feia obligatòria la implantació del projecteal mateix curs 2013-2014.

MODELS DE PLANIFICACIÓ LINGÜÍSTICA EN DIFERENTS ESTATS
La planificació lingüística es un intent de modificar la realitat sociolingüística d’un territori organitzant i posant en pràctica un conjunt de actuacions en política lingüística. Planificació lingüística es lo mateix que normalització.
-Bèlgica: té 4 regions lingüístiques i cada una té el seu idioma,francès, neerlandès, bilingüe i alemany. Els límits es poden canviar amb una llei aprovada amb els vot majoritari de cada grup.
-Suïssa: Les llengües nacionals son alemany, francès, italià i romanx, però dins les llengües oficials no entre el romanx que just serà oficial en la comunicació entre persones de llengua romanx.
-Canada: Son llengües oficial l’anglès i francès i tenen igualtat d’estatus, elsmateixos drets i privilegis.
-Itàlia: Just hi ha una llengua oficial que es l’italià, però les normes parlen de la protecció de les minories lingüístiques.
-França: parla de les •llengües de França” que son el conjunt de les parlades en el territori francès, i de vegades les considera dialectes.
-Àustria: la Constitució diu que la llengua oficial es l’alemany però que s’han de respectar i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • llengua catalana en el comerç i l'empresa
  • Informe de Marco Legal I
  • Llengua Catalana I Fonètica
  • Solucions Llengua Catalana i Literatura Barcanova Pàgina 37 Reflexió Lingüística
  • Historia llengua catalana
  • Llengua catalana. unitat 1
  • Antropologia llengua catalana
  • historia de la llengua catalana

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS