Marius Torres Això És La Joia

Páginas: 4 (794 palabras) Publicado: 10 de abril de 2012
Literatura Catalana

AIXÒ ÉS LA JOIA

Això és la joia –ser un ocell, creuar
un cel on la tempesta deixà una pau intensa.

I això és la mort –tancar els ulls, escoltar
el silenci de quan lamúsica comença.

1941

VOCABULARI

En el poema “Això és la joia” no he trobat cap paraula que no pogués ser entesa.
Trobem moltes paraulesdel mateix com semàntic, el de la natura: cel, ocell, tempesta. I aspectes contraposats com: vida- mort, silenci- música.

CONTEXTUALITZACIÓ
Aquests poema va se escrit al 1941 quan Màrius Torresja estava en el tram final de la seva vida. Al 1935, quan Màrius tenia 25 anys li van detectar la malaltia de la tuberculosis i va ser ingressat al sanatori de Sant Quirze de Safaja. Allà va començar aescriure els seus poemes. Al 1942 va morir, només tenia 32 anys.
En aquests poema fa una reflexió entre la vida i la mort. En aquests moment només li faltava un any per morir i ell en el seu estatsuposo que ja s’ho veia venir que moriria d’hora i per el patiment que tenia desitjava la mort i així poder descansar. Tenia la malaltia molt avançada i ell mateix coneixia quin era el seu estatfísic, per això escriu sobre el tema de la mort i de la vida com si res. 
TEMA
El tema principal del poema és la contraposició entre la vida, en els dos primers versos i la mort, en els dos últimsversos. En aquest poema el concepte de “la joia” és la vida, tot el que desitgem per poder viure. En totes les coses positives que vivim durant el transcurs de la vida també hi ha moments on ens trobem ambles adversitats, que en el poema la dificultat seria la tempesta. Aquestes adversitats en la vida de Màrius podrien ser la malaltia i la guerra civil espanyola que vivien aleshores. En el poemautilitza l’ocell per descriure el que és la joia, com que l’ocell és un animal lliure que pot anar per allà on vulgui, que no té límits, que viu sense barreres, suposo que a Màrius li hagués agradat...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Marius Torres
  • marius torres
  • marius torres
  • Marius torres
  • marius torres
  • Màrius torres
  • Màrius Torres
  • Antologia Poetica Marius Torres

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS