Marques d'èpoco i impacte en el treball educatiu

Páginas: 8 (1959 palabras) Publicado: 20 de mayo de 2014
“MARQUES D’ÈPOCA I IMPACTE EN EL TREBALL EDUCATIU”

Gattaca, un model de societat.
A “Gattaca” podem observar com el nou capitalisme s’apodera de la societat, les tecnociències s’apoderen de la comunitat convertint-la en un producte sotmès a la llei del mercat i, el tecnopoder, mitjançant la tecnologia de la informació, triomfa com a poder hegemònic. Els antics sectors socials desapareixen itots els aspectes de la vida queden regulats com si d’un producte de mercat es tractés. L’oferta i la demanda requereix control minuciós i degut als interessos polítics i econòmics que envolten aquest nou capitalisme sorgeix l’anomenada societat de control que es mou dins un discurs extremadament higienista.
Els personatges han perdut les seves particularitats i han estat educats per poder viuredins un marc controlat i estandarditzat. Dins aquesta societat s’intueix que la producció de coneixement per a tota la població es considera supèrflua i les polítiques socials converteixen a les persones en nombres i estadístiques que faciliten el control de les categories socials així com dels perfils poblacionals. La gestió de la població es converteix en una tasca de primera necessitat i ennom de la “salut” col·lectiva es torna lícit intervenir en la vida de cada una de les persones com a mètode de prevenció i per procurar una millora de l'espècie humana així com de la societat en la que viuen.
Classificar, etiquetar, separar, agrupar o diferenciar és el mètode emprat per evitar riscos socials i aquesta política preventiva es la que marcará el destí de cada una de les persones,desprovistes de particularitats i de subjectivisme, que conformen aquesta societat.
A la Corporació Gattaca tot està controlat, no hi ha imprevistos i el control que es porta a l’interior és un reflex de la societat en la que està immersa. Els subjectes s’han convertit en un producte social.

El subjecte segons Touraine davant el subjecte de l’educació.
La nostra societat ha rebut l’impacte d’uncanvi d’època i ha quedat immersa en un nou paradigma. Si durant la societat industrial es treballava entorn a un paradigma polític, i en ple auge del capitalisme el paradigma era clarament socioeconòmic, en l’actualitat el que ens mou i ens fa pensar ha pres un caire completament cultural. Els fets més importants i que poden transformar o modificar els valors d’una societat així com la manera depensar d’una època son els moviments socials, principalment la globalització, i aquests son la base sobre la que es construeixen les organitzacions socials, polítiques i culturals actuals.
Segons Touraine, l’individu ha perdut importància i està sol dins l’espai en el que es mou. Ha de trobar un lloc, i construir-se com a subjecte s’ha de convertir en un repte personal. Cadascú de nosaltres had’aprendre a utilitzar les eines del nostre entorn per poder construir la nostra pròpia existència. Ser algú dins un col·lectiu suposa conèixer-nos tan a fons que siguem capaços de dominar o modificar les nostres pròpies actuacions. Som els protagonistes de la nostra vida i per reconstruir el valor de l’espècie humana cal començar per nosaltres mateixos. Cal trobar les particularitats de cadascun delsindividus i utilitzar-les com a eines de construcció d’un mateix i només amb aquest esforç individual podrem participar en la relació entre subjectes que alhora també formen un col·lectiu social.
A Gattaca, podem veure com el protagonista, Vincent Freeman, viu el procés de construcció de la seva pròpia existència malgrat l’entorn en el que viu. El seu “etiquetatge”, de clar discurs higienista,com a persona “no vàlida” dins la societat en la que ha nascut l’ha portat a realitzar un treball intern en el que ha construït la seva persona en base a les seves pròpies vivències. Ha tingut la capacitat de trobar i utilitzar les eines del seu entorn per convertir-se en l’actor de la seva pròpia vida. En aquest cas, allò que havia de marginar-lo de la societat ha estat l’eina bàsica per...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • tecniques de treball i comunicacio
  • Treball Mar I Cel
  • Treball Bus
  • TREBALL FUNCIONS I CAPACITATS
  • Estereotips, prejudicis i acompanyament educatiu
  • 6 Treball I Energia
  • Treball De Recerca I Creaci
  • Treball I Salut. Exercicic

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS