Mates

Páginas: 8 (1899 palabras) Publicado: 31 de agosto de 2014
TEMA 7: La salut del planeta
1. l’esser humà al planeta terra
gaia és el nom de la divinitat grega que simbolitza la terra. També parlem de Gaia per referir-nos a les teories de Lovelock i LinMargulis que presenten la terra com un ecosistema global compost per un conjunt d’ecosistemes. Durant la major part de la nostra historia la relació de l’esser humà amb el planeta ha estat prou discretacom per no afectar el seu funcionament i molt respectuosa amb l’equilibri de l’ecosistema global. Això, però ha canviat molt els 2 darrers segles i s’ha trencat aquest equilibri.
1.1. L’evolució demogràfica
l’any 1800 a la terra hi havia menys de 1000 milions de persones. En la actualitat som més de 7000 milions i s’estima que en el 2050 la població mundial arribarà als 10.000 milions i viuràmajoritàriament en ciutats.
1.2. Tecnologia i consum
L’any 1800 el consum energètic es limitava a pràcticament a llenya i carbó i era de 20· J. Actualment el consum supera els J i es força desigual a nivell regional. Resulta evident que les millores tecnològiques i el desenvolupament econòmic han portat un excés de consum de tot tipus.
2. Problemàtica ambiental
2.1. Recursos naturals
Elsrecursos naturals són tot aquells bens aportats per la natura i que l’ésser humà utilitza per obtenir productes o serveis i satisfer així les seves necessitats. Els recursos naturals poden ser renovables o no renovables. Els renovables són practicament inesgotables i el seu consum no compromet el seu futur (vent, aigua). En canvi els renovables són aquells que tenen un stop limitat i un període derenovació molt important (petroli, carbó, urani).
Entre els recursos no renovables cal destacar especialment la problemàtica associada al previsible esgotament del petroli entre 50 o 100 anys, així com alguns problemes associats amb l’explotació intensiva de certs minerals amb interès comercial (coure, zinc, alumini, plom...). Entre les conseqüències socials i ambientals podem destacar ladesforestació, el desplaçament de població nativa, els residus generats, l’ús de tòxics, el risc d’accidents, els conflictes bèl·lics associats, etc.
Pel que fa als recursos renovables podem identificar els problemes següents:
la manca de disponibilitat d’aigua a tot el planeta. Més d’un 20% de la població mundial no té accés al mínim necessari d’aigua potable. Entre les causes hi trobem unamalversació, injustícies socials, distribució.
la degradació del sòl. El sòl està perdent capacitat productiva. Les principals causes són la desforestació, la desertificació, la salinització, l’erosió, i molt especialment la degradació de les terres de conreu per la mala gestió agrícola (sobrepastura, fertilitzants...)
La conservació de la biosfera. La biosfera és la part de la terra on prospera la vida iel conjunt de totes les especies vives del planeta coneixem 2.000.000 d’espècies diferents moltes de les quals estan en perill d’extinció. Aquesta degeneració de la biosfera té diverses causes: la introducció d’espècies invasores, sobreexplotació, el canvi climàtic
2.2. Recursos i contaminació
La contaminació és la alteració de les propietats d’un medi per la incorporació de pertorbacions quemodifiquen les característiques d’un determinat ecosistema.
Els principals problemes vinculats a la contaminació és el que fa referencia a la contaminació atmosfèrica. En aquest cas podem parlar de:
canvi climàtic, és l’augment de la temperatura mitjana global del planeta, per això també s’anomena escalfament global. Això suposa una variació de les condicions climàtiques del planeta. Anys méscalorosos, disminució de les plaques de gel, augment del nivell del mar. La principal hipòtesi del canvi climàtic és que l’increment de emès per l’activitat humana ha provocat una variació en la composició de l’atmosfera provocant canvis en la temperatura global.
el forat de la capa d’ozó, es la disminució temporal de la concentració d’ozó sobre l’Antàrtida. La capa d’ozó absorbeix les...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Mate
  • Mate
  • Mate
  • Mate
  • Mate
  • Mate
  • Mate
  • Mate

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS