MAUTHAUSEN

Páginas: 8 (1877 palabras) Publicado: 16 de mayo de 2013
Treball monogràfic: MAUTHAUSEN

En l’actualitat Mauthausen és una petita ciutat a l’Alta Àustria, aproximadament a 20 quilòmetres de Linz. Durant la Segona Guerra Mundial hi va aparèixer el camp de concentració i extermini Mauthausen.
Inicialment, només hi havia un únic camp a Mauthausen, però amb el temps es va expandir fins convertir-se en un dels complexes de camps de concentració mésgrans de la zona nazi d’Europa.
A part dels quatre subcamps principals a Mauthausen i la proximitat a Gusen, el camp tenia més de 50 subcamps localitzats per tota Àustria i al sud d’Alemanya.

Com podem observar al plànol, Mauthausen constava de tres seccions principals: el camp I, el camp regular. El camp II, on els presoners realitzaven treballs forçats per empreses i projectes de la SS. I elcamp III, un camp de quarantena construït per mantenir als presoners que acabaven d’arribar aïllats dels altres.
Al llarg del mur exterior, hi havia diferents edificis de pedra destinats a serveis del camp ( cuina, dutxes, bugaderia...). Le presó i la càmera de gas també es trobaven fora del mur. El crematori es trobava molt a prop, i al costat d’ell hi havia una àrea on els alemanysafusellaven als presoners que havien estat enviats per ser executats. Al sud del camp es trobava l’hospital. Al costat oposat hi estava el camp de carpes, on hi havia 16 grans tendes de campanya per albergar als jueus d’Hongria que anaven ingressant.
Tot el complex estava rodejat per torres de vigilància i guardians de les SS, els quals tenien la seva àrea d’administració dins del camp. Tot i que totsels camps estaven sota control de l’Estat alemany, la gestió econòmica del complex va ser cedida a l’empresa DEST per Oswald Pohl.




Com va néixer el camp?
El 8 d’agost del 1938 un grup de presoners del camp de concentració de Dachau van ser enviats al poble de Mauthausen, per començar a construir un nou camp. Es va escollir aquesta ciutat i no una altra ja que era molt propera a la xarxade transports de Linz i tenia una escassa població. Els diners necessaris per a poder-lo construir es van aconseguir de diverses fonts: préstecs comercials del banc (tot i que seguien sent diners robats als presos d’altres camps de concentració) i diners de la Creu Roja Alemanya.
A finals del 1939 el camp estava sobre poblat i es va començar a construir el camp de Gusen.
A diferència de moltsaltres camps de concentració, Mauthausen va ser utilitzat per a la exterminació d’intel·lectuals, gent culta i membres de les classes més altes dels països dominats per Alemanya durant la Segona Guerra Mundial. Fins principis del 1940 el grup més important d’internats eren socialistes, comunistes, anarquistes, homosexuals i gitanos alemanys, austríacs i txecoslovacs. Altres grups eren perseguitsúnicament per motius religiosos, com els Testimonis de Jehovà ja que es negaven a jurar lleialtat a Hitler. Però a principis del 1940 un gran nombre d’artistes, científics i professors polonesos van ser també internats, van ser els primers a ser gasejats. A finals del 1941 van arribar nombrosos presoners de guerra soviètics i al 1944 un grup de jueus hongaresos i holandesos també, tot i que vancontinuar predominant els presoners polítics. Durant els mesos finals de la guerra, aproximadament 20.000 presoners d’altres camps de concentració van ser portats al complex.
També van haver grups de republicans espanyols transferits al camp i subcamps: l’agost del 1940 van arribar al camp la primera tanda d’espanyols que havien fugit a França després de la victòria de Franco. Mauthausen va serconegut com “el camp dels espanyols”, van ser paletes espanyols els qui van construir part del camp. Un supervivent francès assegura que cada pedra de Mauthausen representa la vida d’un espanyol.
A més a més, al setembre del 1944, es va obrir un camp per a dones a Mauthausen. Unes estadístiques mostren que al 1943 hi havia 2.400 presos amb l’edat de 20 anys i que a finals del 1945 el numero de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Mauthausen
  • Mauthausen
  • Mauthausen
  • Campo De Concentración De Mauthausen
  • EXPOSICIO DE MAUTHAUSEN
  • El Violinista De Mauthausen
  • El violinista de mauthausen.
  • El Violinista De Mauthausen

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS