max weberes

Páginas: 14 (3399 palabras) Publicado: 13 de junio de 2013


hfddc


















Assignatura: Administració d’empreses




Professora: Dolors Celma Benaiges



EXERCICI 1. ARTESANIA MIMBRE S.L.
(Objectiu: reflexionar sobre els canvis en la productivitat dels treballadors)

ARTESANIA MIMBRE S.L. és una empresa majorista que confecciona maletes i cistelles de vímet de forma artesanal per a vendre-les en botigues derecords per a turistes. El passat any tenia 20 operaris dedicats a la fabricació de cistelles i 30 assignats a l'elaboració de maletes, sent la producció de 15.000 cistelles i 21.000 maletes. Aquest any ha efectuat una reassignació amb la qual 10 treballadors dedicats a la fabricació de maletes han passat a produir cistelles, de manera que s'han produït 24.000 cistelles i 12.000 maletes. Ambaquestes dades es demana:

1 . Com ha canviat la productivitat de mà d'obra de cada secció de l'empresa com a conseqüència de la reassignació de treballadors.
2. Si es sap que no s’ha modificat el nombre d'hores treballades per cada operari ni els processos de producció, ¿quina ha estat la causa del canvi en la productivitat de la mà d’obra?

EXERCICI 2. CÀLCUL DE LA PRODUCTIVITAT
(Objectiu:entendre la diferència i els factors que afecten les productivitats parcials i la productivitat global)

L'empresa de fotocòpies CÒPIES RÀPIDES vol canviar la seva maquinària per un altra més moderna. Amb la maquinària actual, l’any anterior es van realitzar 1.800.000 còpies, de manera que es va necessitar un cartutx de recanvi de tinta per cada 60.000 còpies i cada cartutx costava 20€; perla seva banda, es requeria una hora de manteniment després de cada 6.000 còpies, pagant un sou hora de 30€.

Amb el canvi de maquinària està previst poder incrementar un 10% el nombre de còpies. Les noves maquines només necessiten una hora de manteniment cada 12.000 còpies, encara que el sou hora es de 50€, ja que la maquinària és més complexa i requereix major qualificació. Per altra banda, ambla nova maquinària, l'empresa compliria amb el compromís que havia adquirit de prevenció del medi ambient, en poder utilitzar cartutxos reciclables; tanmateix cada cartutx costa un 150% més que els anteriors; aquests nous cartutxos de recanvi de tinta arriben a fer a 99.000 còpies abans que sigui necessari reemplaçar-los.

Es demana:
1. Determinar i explicar com canviarien les productivitatsparcials de tinta i mà d’obra de manteniment amb el canvi de maquinària.
2. Calcular el nombre de recanvis de tinta i de mà d’obra de manteniment necessaris abans i amb la nova maquinària prevista.
3. Calcular la productivitat global de l’empresa amb la maquinària actual i amb la nova.
4. Raonar si l’empresa milloraria la seva productivitat (tant en termes de productivitat parcial com deproductivitat global) amb el canvi de maquinària.

EXERCICI 3. MESURA DE LA RENDIBILITAT
(Objectiu: entendre com afecta el nivell d’endeutament i el tipus d’interès a la rendibilitat financera)

El complex turístic TEROSA DEL MAR compta amb un actiu format per immobles, bens inventariats de diferents tipus, crèdits sobre els clients, diners en caixa i bancs... que puja un total de 100 milionsd’u.m. Amb aquest actiu, l’empresa ha estat capaç d’aconseguir un benefici brut de 20 milions. Es desitja saber.
1. Rendibilitat econòmica de l’empresa.
2. La rendibilitat financera de l’empresa (abans i després d’impostos), suposant que es finança només amb recursos propis i que l’impost de societats és del 30% .
3. La rendibilitat financera de l’empresa (abans i després d’impostos) si finança elsseu actiu al 50% amb capital propi i el 50% amb capital aliè i que per aquest últim ha de pagar un tipus d’interès del 10% anual. L ’impost de societats és del 30% .
4. La rendibilitat financera (abans i després d’impostos) si es finança l’actiu al 70% amb recursos aliens i el mateix tipus d’interès que al punt 3.
5. La rendibilitat financera (abans i després d’impostos) si es finança...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Maxo maxo
  • maxo
  • MAX
  • maxo
  • maxa
  • Maximos
  • lo max
  • max

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS