mecanica

Páginas: 3 (555 palabras) Publicado: 13 de diciembre de 2013
El 1812 Catalunya és envaïda per Napoleó i annexada al seu Imperi. Barcelona passa a ser capital de província i els seus habitants són oprimits. 
Malgrat tot, el progrés econòmic i demogràfic nos'atura. L'any 1800, la ciutat té 100 mil habitants. 
El 1835, a conseqüència del clima anticlerical, una sèrie de convents són reduïts a les cendres. També és cremada la Fàbrica Vapor Bonaplata, lamés innovadora, perquè els obrers avalotats estaven convençuts que els telers moguts per màquines disminuïen la producció del treball manual. Serà més endavant quan els treballadors s'organitzin a travésde sindicats. 
Un esdeveniment essencial en la modificació del paisatge urbà és el motivat per les dues desamortitzacions a partir del 1836, a conseqüència de la qual desapareixen un bon nombre deconvents, i per la supressió dels cementiris de les esglésies. 
A nivell polític, al llarg del segle liberals i conservadors s'enfronten pel poder. El 7 de desembre del 1842, el general Esparterobombardeja Barcelona. El motiu havia estat les diferències entre la seva política i els barcelonins republicans que, entre altres coses, volien unes Corts constituents i el proteccionisme per a laindústria catalana.
El 1868 una revolució política de la mà del Gral.Prim enderroca la monarquia d'Isabel II i el 1873 es proclama la I República. Dos dels seus presidents -Figueres i Pi i Margall- sóncatalans. En aquest període, a Catalunya apareixen intents federalistes. Però la república cau un any després sota el cop d'estat del general Pavia i, un borbó, Alfons XII -fill d'Isabel II-, torna aregnar a Espanya, a desgrat dels republicans. 
Durant les primeres dècades del segle XIX, Catalunya es capdavantera a l'Estat de la Revolució industrial. Barcelona creix, també les indústries en els seussuburbis, i les antigues muralles ja no són més que un estorb: El 1854 són enderrocades i la ciutat s'expandeix. Per aquesta època també s'obren nous carrers, com els de Ferran, Jaume I i de la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Mecanica
  • Mecanica
  • ¿ Que es la mecanica?
  • Mecanica
  • Mecanica
  • Mecanica
  • Mecanica
  • Mecanica

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS