Medi ambient i paisatges

Páginas: 25 (6049 palabras) Publicado: 9 de diciembre de 2014
3. MEDI AMBIENT I PAISATGES
1.RELLEU, CLIMA I VEGETACIÓ
1.2 RELLEU, CLIMA I VEGETACIÓ A CATALUNYA
La combinació de les diverses formes del relleu amb el clima i la vegetació dóna lloc a les dues grans regions fisiogràfiques de Catalunya:

CATALUNYA SECA: es caracteritza per ser una zona amb escassetat de pluges. Els estius són secs i calorosos i els hiverns , secs i temperats. La vegetaciódominant és la mediterrània (perennifòlia). L’alzinar és el bosc més representatiu d’aquesta regió.
Dins de la Catalunya seca podem distingir cinc regions:
Regió de la Tramuntana. Comprèn la regió del nord de Catalunya que s’estén des de les Alberes dins a les Gavarres; La Tramuntana (vent del nord, fred i sec) és el tret climàtic més característic.¡; La vegetació és típicament mediterrània(domini dels boscos de pi blanc, o boscos mixtos de pi i d’alzina surera); Els nuclis de població es localitzen a la costa i a les planes.
Litoral mediterrani. Comprèn les serralades i depressions del Sistema Mediterrani, des de les Gavarres dins al riu Sénia; El clima és més calorós i sec cap a sud. La vegetació és típicament mediterrània (domini dels boscos de pi blanc i de boscos mixtosd’alzina i pi); Els nuclis de població e industries es localitzen a les depressions i a les petites planes litorals (regió més poblada de Catalunya).
Altiplà central. Comprèn el sector de la Depressió Central inclòs entre la Serralada Prelitoral i el Prepirineu: El Paisatge està dominat per les formes tabular i les costes; El clima presenta més oscil·lació tèrmica que a la regió litoral i unapluviositat més migrada; La seva vegetació consta de pinedes de pi blanc i matollar; Els nuclis de població e indústries es localitzen a les vores dels rius (regió amb una densitat de vies de comunicació i d’activitats econòmiques més gran).
Prepirineu. Comprèn el conjunt de terres al sud del Pirineu axial, estructurades en dues alineacions muntanyoses i una depressió interna; El clima es caracteritzaper temperatures fredes a l’ hivern i força elevades a l’estiu; La vegetació presenta boscos de pi blanc, roures i alzines i boscos de roures, faig i pi negre: Els nuclis de població es localitzen a les valls i a les riberes.
Continental. Comprèn les terres més interiors i planeres de Catalunya; El clima és extremat, amb xafogosos estius i hiverns freds amb gelades i dies de boira. La pluja esescassa: La vegetació es de tipus estepari amb espècies adaptades als sòls guixosos i salins: Els nuclis de població es localitzen a les vores dels rius i a les terrasses fluvials.

CATALUNYA HUMIDA: es caracteritza per la major freqüència de pluges. La vegetació mediterrània dona pas a la vegetació caducifòlia (rouredes, fagedes o els boscos de coníferes com ara avetoses o els boscos de pinegre).
Dins de la Catalunya humida podem distingir dues regions:
Regió oriental. Comprèn les terres de la Serralada Transversal, estesa entre el Pirineu i la Serralada Litoral; El clima és mediterrani d’alta muntanya, sense cap mes de secada; La vegetació presenta boscos densos i extensos amb alzinars, rouredes, fagedes, castanyars (és la regió forestal més important del país); El nucli depoblació es força dispers.
Alt Pirineu. Comprèn les terres de l’Alt Pirineu, formades pels massissos més elevats d’aquesta serralada; El clima és mediterrani d’alta muntanya, fred i humit; La vegetació alterna boscos caducifolis (rouredes i fagedes) ,perennifolis (pinedes de pi negre i avetoses) amb prats; És una regió molt poc poblada.

1.2 RELLEU, CLIMA I VEGETACIÓ A ESPANYA
1.1 Situaciógeogràfica entre dues masses d’aigua i dos continents.
L’estat espanyol ocupa quatre cinquenes part de la península Ibèrica. La situació geogràfica d’aquesta península, a l’extrem sud-occidental d’Europa, amb amplies costes a l’oceà Atlàntic i a la mar Mediterrània, amb un extens altiplà central i en un lloc de pas entre Europa i Àfrica, li proporciona n sèrie de particularitats climàtiques i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • El medio ambiente, parte i y prólogo
  • Practica I medio ambiente UAPA
  • Analisis Unidad I Medio Ambiente
  • Analisis Unidad I Medio Ambiente
  • Tarea I Medio Ambiente y Sociedad
  • Sesion I Medio ambiente 20890
  • Tarea I, Medio Ambiente Y Sociedad, Universidad Uapa
  • Medio Ambiente y Sociedad Práctica I 4

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS