Meditacions Metafísiques

Páginas: 9 (2204 palabras) Publicado: 15 de enero de 2014
Resum
“Meditacions metafísiques”


I Meditació
Plantejament del dubte
Descartes se n’adona que durant tota la vida ha donat per vertaderes opinions falses, i sobre aquestes falsedats ha fonamentat tots els seus principis. Per això cal començar de nou per establir principis ferms i veritables.
Com que és impossible demostrar que totes les coses que coneixem son falses Descartes decideixdonar-les totes per falses, centrant-se sobretot en allò en que es fonamentaven les seves antigues opinions

Dubtes d’allò que coneixem pels sentits
Tot el que ha aprés a sigut a través dels sentits, però ja ha comprovat alguna vegada que els sentits l’enganyen, i per això arriba a la conclusió que no es pot fiar d’alguna cosa que ja l’ha enganyat altres cops. Els sentits ens enganyen i no podemextreure d’ells coneixements.

I si estem dormint?
Quan dormim en somnis veiem i percebem coses com quan estem desperts, per tant es possible que realment quan pensem que estem desperts de veritat estiguem adormits i somiant tot allò que fem, veiem i percebem.

També hi ha coses certes si dormim
Si suposem que estem dormint i que tot al nostre voltant són il•lusions hem de donar per fet quenosaltres hem d’estar creats per alguna cosa semblant a nosaltres i real. És per això que les coses generals com els ulls, el cap, les mans i tot el cos no son coses imaginaries, són veritables i existeixen. Perquè fins i tot quan intentem representar coses que no existeixen el que fem es una mescla d’elements que provenen de diferents coses.
Hi ha coses més certes i universals que aquestes cosesgenerals, són coses com la naturalesa corporal i la seva extensió, la figura de les coses externes, les quantitats, magnituds, nombres, la mesura de la duració, i altres coses que s’hi assemblin.
Les ciències que depenen de coses compostes com la medicina són dubtoses, però altres com les matemàtiques, que no depenen de si el que tracten es troba a la natura són certes tant si dormim com siestem desperts


I si hi ha un Déu que ens enganya?
Estar segur que Déu es qui l’ha creat i l’ha fet com és, però no sap si aquest ha fet que ell cregui que tot existeix com ho veu quan realment res és real. Pot ser que Déu hagi fet que ell mateix s’enganyi fins i tot quan fa una operació matemàtica simple, perquè si és un Déu bo i bondadós no hauria de permetre que s’enganyés.

El geni malignePodem suposar que en comptes de un Deu vertader i portador de la veritat hi ha un geni maligne que ens enganys. D’aquesta manera hem de pensar que totes les coses exteriors que veiem son il•lusions. Si creiem en el geni maligne direm que tot allò que podem conèixer pot ser falç i que no podem creure en res.


II Meditació
Si m’enganya existeixo
Dubtem d’absolutament tot, del cel, l’extensió,el moviment, els sentits , el nostre cos, etc., però si hi ha algú que m’enganya és necessari que jo mateix existeixi, sinó no podria enganyar-me. En altres paraules, si puc pensar és perquè existeixo.

Primera veritat
Si hem dubtat de tot i hem arribat a la conclusió que no tenim cos no podem alimentar-nos, moure’ns o sentir perquè encara que existim no podem estar segurs de que tinguem cos.Però el que si que podem fer és pensar, és un atribut que ens pertany i està lligat a nosaltres. Així si algú pensa és de veritat, realment existeix. Som alguna cosa però encara no sabem què.
A la nostre naturalesa pertanyen coses com pensar, dubtar, concebre, afirmar, negar, voler, no voler, imaginar i sentir. Tant si estem desperts com dormits podem fer totes aquestes coses sempre.L’exemple del tros de cera
Si extraiem un tros de cera d’un rusc podrem percebre el sabor, l’olor, el color, la figura, la grandària, si és dur, el podrem tocar i si li donem alguns cops podrem sentir algun soroll. Però tot això que ens fa conèixer que es tracta d’un cos canvia per exemple si llencem el tros de cera al foc. Només és una cosa extensa i mutable.
Conèixer és una inspecció de la ment
La...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Meditacions metafisiques
  • Les Meditacions Metafísiques De Descartes
  • Fragment de les meditacions metafísiques de descartes
  • Meditacions metafisiques
  • Les meditacions metafisiques
  • Meditacions metafísiques.
  • resum meditacions metafísiques
  • Meditacions metafisiques i preguntes

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS