Meditació cinquena

Páginas: 4 (864 palabras) Publicado: 21 de marzo de 2011
MEDITACIÓ CINQUENA

[ Què podem conèixer amb certesa de les idees distintes de l’esperit ]
Abans d’examinar les idees que es troben fora de la persona, Descartes és planteja conèixer les ideesque té el pensament, i així poder veure quines són distintes i quines confuses.
En primer lloc pensa en l’extensió que hi ha en la quantitat contínua, i s’adona que l’hi pot atribuir a cadascunamagnitud, figura, situació i moviment i a cada moviment l’hi pot assignar la durada que vulgui. Però s’adona que a més de conèixer aquestes coses i ser capaç de distingir-les no té la sensació de descobriro aprendre cap cosa nova, sinó que percep coses que ja eren en el seu esperit tot i que ell no ho sabia, així en comptes d’aprendre el que fa es recordar. En aquest cas ens parla de les idees innates,les que tenim amb nosaltres des que naixem i que anem descobrint a mesura que les recordem.
A continuació posa com exemple el pensament del triangle, ell pot imaginar-se un triangle en el seu cap,deixant de banda que aquest sigui real o no, i s’adona que el seu pensament en el triangles és real, el triangle existeix, tant perquè ho pot relacionar amb diferents propietats, propietatsmatemàtiques, com perquè aquesta idea la percep de manera clara i distinta, és a dir que és una percepció evident, així que és un coneixement vertader perquè és evident per a la raó.

[ Possibilitat d’unargument sobre l’existència de Déu ]
Descartes planteja la possibilitat d’extreure del seu pensament un argument i una prova de que Déu existeixi, igual que del seu pensament extrau altres idees quepercep de manera clara i distinta. Diu que en ell troba la idea d’un ésser etern i perfecte igual que troba la idea d’un nombre.
S’ha acostumat a separar essència i existència, i això suposa un problemaamb Déu, però en pensar-ho bé s’adona que no pot separar-lo igual que no separa de l’essència de triangle totes les seves propietats.
De nou torna a ser present el dubte, ja que ell pot imaginar...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • meditacio segunda
  • MEDITACIO NNAHUIOLLIN
  • meditacio metafisica
  • Meditació
  • Segunda Meditacio n
  • La Primera Meditaci N
  • Sisena meditació de descartes
  • Breaks meditaci n 10 minutos

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS