mendel

Páginas: 29 (7240 palabras) Publicado: 17 de octubre de 2013




PROBLEMES DE GENÈTICA
Llicenciatura en Biologia




Unitat de Genètica
Departament de Genètica i de Microbiologia
UAB


I. HERÈNCIA MENDELIANA

1. A Drosophila, el caràcter vestigial (ales rudimentàries) és recessiu i autosòmic. El color d'ulls vermell (normal) o blanc és determinat per al·lels situats en el cromosoma X, essent el vermell dominant. Si encreuem una femellahomozigòtica d'ales normals i ulls blancs amb un mascle d'ales vestigials i ulls vermells, quin serà el fenotip de la F1? I el de la descendència dels encreuaments de la F1 amb cadascun dels pares?

2. La fragilitat dels ossos i la calvície prematura són dos caràcters de l'espècie humana que depenen de gens de diferents cromosomes. El primer caràcter és dominant; el segon és dominant a l'home irecessiu a la dona. Un home de cabell normal i amb ossos fràgils, el pare del qual tenia els ossos normals, es va casar amb una dona amb ossos normals, portadora de l'altre caràcter.
Calculeu la probabilitat de:
a) Tenir fills amb ossos fràgils.
b) Que el primer fill sigui un baró amb calvície prematura.
c) Tenir un baró amb calvície prematura i ossos fràgils.
d) Tenir una filla amb calvícieprematura.

3. Encreuant una gallina de cresta en nou (amb genotip Rr Gg) amb un gall de cresta en pèsol (rr Gg), obtenim una descendència de 32 gallines.
Calculeu la probabilitat de que cap d’aquestes gallines presenti el caràcter atàvic cresta serrada, corresponent al genotip doble recessiu.

4. En un dels seus encreument dihíbrids, Mendel observà 315 plantes llises-grogues, 108llises-verdes, 101 rugoses-grogues i 32 rugoses-verdes a la F2. Analitzeu aquestes dades usant un test de chi-quadrat per provar si:
(a) s'ajusten a una raó 9:3:3:1
(b) les proporcions llises:rugoses son 3:1
(c) les proporcions grogues:verdes son 3:1

5. El color de l'aleurona del moresc (Zea mays) depén de vàries parelles d'al·lels. Per tenir l'aleurona de color vermell són necessaris els gens dominantsC i R, sense els quals és blanca. Si, a més, hi ha el gen P dominant sobre el p, l' aleurona és de color púrpura.
a) Determineu el fenotip i el genotip de la descendència de l'encreuament Cc Rr pp x cc Rr Pp.
b) Si en encreuar dues plantes, una blanca i l'altra púrpura, obtenim una F1: l/8 púrpura, l/8 vermell i 3/4 blanc, quin és el genotip d'aquestes dues plantes?

6. En els encreuaments de2 trihíbrids Aa Bb Cc x Aa Bb Cc, si hi ha dominància en els tres loci, quina ha de ser la grandària mínima de la descendència per que puguin apareixer tots els genotips possibles? Quina és la probabilitat de que apareixin els triples homozigots recessius si els gens són independents?

7. A l'home, el daltonisme és causat per un gen recessiu lligat al sexe.
a) Dos progenitors normals, podentenir un fill baró daltònic? I una filla que presenti aquest defecte?
b) Dos progenitors daltònics, poden tenir un fill normal? I una filla normal?

8. Quants genotips possibles es poden generar en un gen amb n al·lels? Deduiu la fòrmula general.

9. D. melanogaster pot tenir els ulls vermells o plum i les quetes normals o stubble. La descendència d’una parella de mosques plum, stubble vaser: l62 plum‑stubble, 80 plum‑normal, 84 vermell‑stubble i 42 vermell‑normal.
Expliqueu aquests resultats.

10. Considereu la descèndencia F2 d'un encreuament dihíbrid mendelià. Determineu quina proporció dels individus F2 que expressen ambdues característiques dominants és heterocigótica pels dos loci.

11. Un toro heterozigòtic per un gen completament recessiu letal engendra 3 vedells ambcadascuna de 32 vaques. Dotze de les vaques tenen un o més avortaments i, per tant, deuen ésser portadores d'aquest gen letal. Quantes vaques portadores inadvertides hi ha probablement en aquest ramat?

12. Què podeu deduir de les següents proporcions corresponents a diferents segregacions fenotípiques: 3:1; 1:2:1; 2:1; 12:3:1; 15:1 ?


13. Un encreuament prova d'una F1 dóna unes...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Mendel
  • Mendel
  • Mendel
  • Mendel.
  • Mendel
  • Mendel
  • mendel
  • Mendel

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS