Mercat De Treball: La Reforma Laboral

Páginas: 8 (1910 palabras) Publicado: 29 de septiembre de 2011
MERCAT DE TREBALL: LA REFORMA LABORAL

1. CAUSES DE LA REFORMA LABORAL. ELS PRECEDENTS.

A principis de la dècada del noranta, el creixement ecònomic d’Espanya i Catalunya va començar a desaccelerar-se fins al punt d’entrar en fase recessiva a finals del 1992. Els motius d’aquest procés són:

• L’alta inflació
• El Dèficit amb l’extranger
• La Política monetàriarestrictiva
• La Política fiscal expansiva
• La pujada del preu del petroli a causa de la Guerra del Golf...

Com a conseqüència de tot això, l’economia del país perd competitivitat, baixa la demanda, la rendibilitat, hi ha un fort descens de les inversions i una intensa destrucció dels llocs de treball, que suposa en valors numèrics, la caiguda de l’ocupació en 204.500 persones, ique juntament amb l’estancament del nombre d’actius, suposa un augment de l’atur més o menys equivalent (205.200 persones) a tot l’Estat. Això queda clarament afavorit pel tancament de moltes empreses al conjunt de l’Estat.

La taxa d’atur d’aquest període va assolir els máxims històrics coneguts; i el pitjor de tot, és que l’augment de l’atur espanyol va ser superior al conjunt europeu. Lasituació era de malestar i inestabilitat social.

La legislació espanyola en matèria d’acomiadament ha estat tradicionalment molt restrictiva, i això suposa un cost elevat en concepte d’indemnització per tal concepte per als empresaris. Per altra banda, el subsidi d’atur és elevat i no motiva a l’aturat en trobar feina de forma inmediata.

Tot aquest conjunt, afavoreix, tant des del punt devista del empresari, que no vol tantes despeses fiscals, com el del treballador i/o aturat, a entrar dins de l’economia summergida: treballs sense contracte ni Seguretat Social, però que junt amb el subsidi de l’atur es troba prou remunerat per sustentar les seves necessitats.

Aquest tipus d’economia afecta de forma negativa en l’especialització i formació del treballador espanyol i també ésnegatiu en l’aspecte paradoxal en que es troba l’empresari, que encara que en moments de creixement d’atur, és inapaç de trobar treballadors especilitzats i ben formats en el sector a què es dedica. Això ha motivat l’execució de la reforma legislativa laboral espanyola per tal d’evitar aquesta economia sumergida, i promoure la creació de llocs de treball, que alhora siguin més flexibles per alempresari.

2. LA REFORMA LABORAL.

Aquesta reforma Laboral posa es basa en polítiques que posen èmfasi en la flexibilitat i la desregularització del mercat de treball. Així doncs, les mesures adoptades han quedat paleses en dita Reforma Laboral, que podem resumir en els següents punts:

1. RECERCA I DISPONIBILITAT D’INFORMACIÓ.

Es fonamental per trobar treball, l’existència d’informaciósobre les oortunitats que ofereix el mercat. Així doncs, una de les línees d’actuació d’aquesta reforma serà millorar el funcionament de les institucions que permetin el contacte entre els que ofereixen i els que demanden treball. A Espanya, s’ha millorat en varies ocasions l’INEM i també s’han creat diverses empreses de treball temporal, juntament amb les agències privades de col.locació. Apartir de 1994 s’ha potenciat aquestes institucions, que donen lloc a una nova reforma de l’INEM. Pel que fa a Catalunya, ha assumit recenment aquesta competència, donant lloc al Servei Català de Col.locació.

2. PROCÉS D’ENTRADA A L’OCUPACIÓ.

Fins aleshores no han existit multitud de modalitats de contractació i els llocs de treball s’adaptaven a les necessitats dels empresaris per tal demaximitzar la creació dels llocs de treball. Fins llavors hi havia molt poc tipus de contractes, i en aquest context, la reforma ha creat distintes modalitats que permetessin flexibilitzar i dinamitzar-se en aquest aspecte. Per aquesta banda s’ha produït tres reformes laborals:

1984. Creació del contracte temporal.
L’existència d’una indemnització d’acomiadament més baixa que en els contractes...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Mercat de treball i el dret laboral
  • Treball desigualtat mercat treball
  • mercat de treball
  • Mercat De Treball
  • La Retribució Dels Factors I El Mercat De Treball
  • Reforma Laboral
  • La Reforma Laboral
  • Reforma Laboral

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS