Metástas

Páginas: 2 (368 palabras) Publicado: 2 de enero de 2013
PRIMERS PASSOS: FRENANT LA METÀSTASI

Els avenços en medicina han aconseguit trobar cura a diverses malalties mortals i, fins i tot, eradicar-les. El càncer, no obstant això, encara avui diacontinua essent la principal causa de mort en persones d’entre 35 i 70 anys. Existeixen més de 200 tipus diferents de tumors i, el més preocupant, és l’aparició de la metàstasi en els pacients. En aquestsentit, el passat mes de desembre es va donar un avenç important: un component, el Prrx1, frena la metàstasi.

Els científics que han descobert el component pertanyen a la Fundació MD AndersonInternacional, a l’Institut d’Investigacions Biomèdiques Alberto Sols i l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge. El càncer és una malaltia que consisteix en la transformació de cèl·lules malignesd’un òrgan que es reprodueixen incontroladament. En aquest sentit, la metàstasi és la propagació de les cèl·lules cancerígenes de l’òrgan d’origen a altres parts del cos i provoquen, per tant, elsorgiment de nous tumors.

El Prrx1 és el component que fa que les cèl·lules cancerígenes es tornin mòbils. La Dra. Àngela Nieto, investigadora de l’Institut de Neurociències, ha afirmat que “tot i que elPrrx1 és un dels factors que afavoreixen la disseminació inicial de les cèl·lules cancerígenes i la seva arribada a altres òrgans, és necessari que s’apagui per tal que aquestes cèl·lules s’agrupin performar altres tumors”. Com a conseqüència d’això, es desprèn que els tumors amb quantitats elevades de Prrx1 és més difícil que formin metàstasi.

L’estratègia consisteix a bloquejar la transicióepiteli-mesènquima (EMT). L’EMT és el procés mitjançant el qual les cèl·lules es tornen mòbils i es col·loquen en altres òrgans, tornant-se immòbils (quan s’apaga el Prrx1) i generant nous tumors. Peròaixò, segons l’investigador Òscar Ocaña, “només seria efectiu abans que les primeres cèl·lules cancerígenes es desprenguin del tumor primari” i, habitualment, en aquest moment ni tan sols tenim...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS