metaforas plato

Páginas: 2 (402 palabras) Publicado: 16 de febrero de 2014
Les metàfores que utilitza Plató


Plató amb els seus diàlegs demostra molt la seva capacitat per descriure’ns cada una de les seves teories d’una manera molt expressiva. Per fer-ho, utilitzaconstantment analogies o metàfores com a forma per expressar les seves idees, que sembla ser que amb els raonaments que duu a terme amb els mites ho aconsegueix.
Un dels seus diàlegs més apreciats ésel diàleg del mite de la caverna (S. VII). Aquest mite n’és un exemple de com expressa les seves teories mitjançant mites,metàfores... S’explica el camí per accedir al coneixement. L’home encadenat al’interior de la foscor simbolitza la condició humana inicial, ignorant i enganyada. El món de l’interior de la caverna és el món de les coses. El camí de sortida representa el procés de coneixement.Així, els dos mons del mite fan referència al món sensible i intel·ligible. Quan Plató ens diu que un dels homes encadenats aconsegueix alliberar-se de les cadenes, al sortir, acabarà entenen que lesombres nomes són projeccions, i quan això passi, haurà assolit un grau de coneixement més elevat, però segueix en el món de la caverna. En el moment en que surti a l’exterior, veurà un món diferent,pertanyent al món intel·ligible. Fins arribar a comprendre a que tot el que hi ha a l’exterior, depèn de l’escalfor i la llum del sol, que simbolitza la idea de bé, un cop entès això, hauria aconseguit elgrau de coneixement més alt de tots. Una part important d’aquest mite està dedicada a la descripció de la cova o caverna, de l’efecte pantalla que s’hi produeix al final del recinte tancat. Que, encomparació amb avui en dia, ho podríem comparar perfectament amb “l’efecte cinema”, com si estiguéssim mirant un canal de televisió codificat: sons i imatges distorsionades, però com que sempre ho hemvist així, ho prenem com si fos la vertadera realitat.
En conclusió, com aquest mite n’ha fet molts més, que en tots hi penso que tenen certa lògica i són una forma d’expressar la seva teoria...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Metafora
  • La Metafora
  • Metafora
  • La Metafora
  • Metafora
  • La Metáfora
  • metaforas
  • metafora

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS