metamorfosis (catala)

Páginas: 51 (12565 palabras) Publicado: 27 de abril de 2013
L'ORIGEN DE L'UNIVERS I DE L'HOME:
El narrador parla sobre els cosos que han tingut canvis. Comença parlant sobre l'origen de la Terra. En un temps en que la terra i el mar no s'havien separat ni tenien forma, tot era una massa desordenada a la que anomenaven Caos. Un déu va canviar aquesta situació, va separar la terra del cel i va donar forma d'un gran globus, després va formar els camps, elsboscos etc... Va ordenar a l'aigua i la terra que es separessin i que formessin rius i mars. Quan tot va estar ordenat van brillar per primera vegada els astres. Després el déu va voler que estigues habitada per éssers vius. Van aparèixer les feres, els peixos i les aus. Però faltava un ésser més noble, més dotat d'esperit per a que dominés a tota la creació. Llavors va aparèixer l'home. Prometeuel va modelar amb les seves mans, barrejant terra i aigua de la pluja, el va fer amb el rostre elevat, per a que fos capaç de mirar el cel i les estrelles.

MITE DE LES EDATS:
Des que va néixer l'home, quatre generacions han succeït sobre la terra. La primera va ser l'edat d'or i va néixer quan Saturn encara regnava sobre els deus, no existien les guerres, ni la temor, ni els càstigs, gaudiende la lleialtat i el bé. La terra per si mateixa donava fruit.
Després quan Júpiter el fill de Saturn es va fer amb el govern de l'univers va arribar la generació de plata. La primavera va haver de compartir l'any amb l'estiu, la tardor, i l'hivern. Els humans es van veure obligats a refugiar-se en coves. També van començar a llaurar la terra amb bous.
En tercer lloc va aparèixer la generacióde bronze, van aparèixer les armes però la gent no estava dotada d'una ment criminal. Per últim va aparèixer la generació de ferro, va començar a haver-hi injustícia i violència. La guerra es va apropiar de l'univers.

LICAÓ CASTIG DELS DÉUS:
Quan Júpiter va veure la situació de la terra va convocar els i deus i els va explicar que va baixar a la terra i que hi havia molta maldat. S'haviaconvertit en home, i que Licaó el van intentar matar. Va arribar a un palau i es va presentar com un déu, tots es van agenollar menys Licaó que va planejar assassinar-lo per la nit. No satisfet en voler matar-lo que va manar cuinar carn humana per a que se la menges. Enfadat, Júpiter va fer que tot el palau s'enderroques amb el seu raig venjador.
Licaó va marxar atemorit, però el va enxampar el càstigde Júpiter.
Licaó es va convertir en un llop. Però no només Licaó havia de ser destruït, volia destruir tota la humanitat, però els altres déus estaven preocupats per qui cremaria encens en els altars. Però Júpiter els va tranquil·litzar dient que una nova raça naixeria.

DEUCALIÓ I PIRRA:
Júpiter va fer que els cels es tornessin blaus, i arribessin les tempestes. Ràpidament els núvolsvan desencadenar una tempesta terrible. Neptú el déu dels mars va donar un cop amb el trident i va fer que les aigües dels mars i rius correguessin i ho va inundar la terra arrossegant-ho en el seu pas. La major part de la humanitat va morir, i els que van sobreviure, van morir de fam i de sed.
No obstant això en les proximitats de Delfos, on hi ha l'oracle de Febus, hi ha el mont Parnàs, elqual el cim esta per sobre dels núvols, i era l'únic punt de la terra que no va ser cobert per les aigües. Deucalió, el fill de Prometeu, s'hi va dirigir amb la seva dona Pirra. Eren els més piadosos de tota la terra i els únics que feien el bé i la justícia. Quan Júpiter va veure que tota la terra havia quedat inundada i que només aquella parella havia sobreviscut, va fer que els núvols esdispersessin. Neptú va fer que les aigües tornessin als seus cabals de nou. Deucalió al veure la solitud i es va desesperar dient que no sabrien com podrien sobreviure sols en la terra tan desolada. Van decidir invocar l'ajut diví.
L'oracle els va parlar i els va dir que s'allunyessin del temple i que llencessin els ossos de la seva gran mare per les espatlles. Desconcertats van pensar que no era bo...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • la metamorfosis (catala)
  • català
  • Catalan
  • Català
  • Catalán
  • catala
  • Catalo
  • catala

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS