Metodes Arreclat

Páginas: 48 (11922 palabras) Publicado: 7 de mayo de 2015
TEMA 1 LES ORGANITZACIONS
L’activitat econòmica es pot organitzar per dos mitjans:
-Mercat: negociació voluntària, com el mercat de cereals i hi ha gent que negocia el preu segons la demanda, la quantitat, etc.
Ex. Mercat de cereals.
-Organitzacions: hi ha unes relacions d’autoritat . Són entitats on a dins hi ha una sèrie de persones que s’interralacionen per arribar a fins individuals icol·lectius. És de forma jeràrquica.
Ex. Sindicats, església, universitats.
Les organitzacions econòmiques són les empreses en totes les seves formes, S.A., S.L.
Una característica és que l’empresa té capacitat legal independent, que pot establir contractes en nom de l’empresa, en nom de les persones que hi pertanyen. L’empresa fa contractes amb proveïdors, treballadors, clients,… que si no fosaixí aquestes persones haurien de fer contractes entre ells.
Una sèrie de persones de dins de l’empresa com el gerent, tenen el poder de decisió, d’ordenar que les coses es facin d’una determinada manera. Aquestes persones tenen un marc legal, no poden fer el que vulguin, però hi ha països on no hi ha normativa o aquesta és diferent. Un altre límit és que les empreses han de tenir beneficis, sinól’empresa ha de tancar o es fa fora als qui tenen aquest poder de decisió.
Dintre de l’empresa, els que tenen poder de decisió poden ordenar que les activitats es facin d’una determinada forma.
Dins de l’empresa no hi ha un grup extern que es pugui ficar en les decisions de l’empresa, tot i que hi ha alguns grups que sí poden entrar-hi i intervenir com els auditors, inspectors d’hisenda-estat, salut,jutges, que són exemples estatals públics. De privats trobem els accionistes que poden demanar una auditoria.
Cas. Excepcions.
LES TRANSACCIONS
Una transacció és una transferència de béns i serveis d’un individu a un altre (entre treballadors, entre empresari i treballador, entre l’empresa i els clients..). En termes generals les transaccions poden ser rutinàries o inusuals.
-Rutinàries: esrealitzen constantment, buscarem una eina per realitzar la transacció repetitiva, buscarem sistemes per gestionar-la, com per exemple la SEAT i els seus proveïdors, que SEAT negocia amb un proveïdor que cada dia el proveeix i li va subministrant les peces i els components de la línia de muntatge. Cada dia han de fer els horaris, arriben a un consens sobre la qualitat de les peces, etc. Així SEATs’estalvia el control de la qualitat.
-Inusual: es dóna cada cert temps. En les transaccions inusuals podríem trobar la compra i venta d’una empresa on has d’arribar a un acord i has de fer una negociació de les condicions.
Els conflictes poden distorsionar la marxa de l’empresa. Pot haver-hi:
-Conflictes d’objectius entre membres.
-Diferències d’informació entre membres.
-Decisions basades en factorsemocional.

MODELS DE CONDUCTA
Trobem 3:
-L’econòmic: els empleats es mouen per recompenses, les persones es mouen per un component econòmic (no sempre és així, potser hi ha gent que no). Els individus volen fer de tot i quan hi ha restriccions escullen en base a prioritats.
-Model on la felicitat és productiva: els empleats més feliços produiran més que els infeliços. Dissenyar llocs de treballinteressants, apujant sous i millorant l’entorn laboral. Un exemple seria el dels cercles de millora, són grups de treballadors que es reuneixen per donar propostes de millora per tal de millorar el producte, el treball, etc. Per aconseguir que aquests actes de millora funcionin els treballadors han d’estar bé a la feina.
-Model del bon ciutadà: els empleats volen fer bé el seu treball. Posen perdamunt dels seus interessos individuals els de l’empresa. No hi ha conflicte entre els interessos personals dels treballadors i de l’empresa.

EL CONCEPTE D’EFICIÈNCIA
El problema de l’escassetat és que s’ha d’escollir entre diferents opcions. L’increment en la utilitat d’una persona pot significar haver de donar menys a una altra.
-Solucions a l’escassetat: eleccions/opcions eficients: no...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Metodo Y Sus Metodos
  • Metodos De Metodos
  • Metodos
  • Metodos
  • Metodo
  • Metodos
  • Metodos
  • Metodos

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS