metodo científico

Páginas: 2 (363 palabras) Publicado: 28 de diciembre de 2013
Lectura 1
Un exemple d’aplicació del mètode científic: Biston betularia

Un bon exemple és un estudi, realitzat a Anglaterra per H.B.D. Kettlewell, sobre la papallona del bedoll o Bistonbetularia, espècie freqüent en els boscos de bedolls europeus i de la qual existeixen dues varietats: una blanquinosa amb taques fosques i una altra de color negre. Els passos seguits van ser els següents.Dalt: Exemplar clar sobre escorça plena de líquens.
Centre: Exemplar clar sobre escorça negra de sutge.
Baix: Exemplar negre sobre escorça negra de sutge.

I – Observació: fins a mitjans delsegle passat, la varietat blanca predominava de bon tros sobre la negra però, en pocs anys i amb motiu de la incessant industrialització, la proporció de papallones clares i fosques es va invertir en lamajoria de les àrees boscoses, altament contaminades per les partícules de sutge.

II – Plantejament del problema: ¿a què pot deure's un augment tan espectacular de la població fosca?.

III –Formulació d'una hipòtesi: Kettlewell va suggerir que la coloració de les papallones els servia de camuflatge front als ocells insectívors, encara que mai s'havia observat la captura de Bistonbetularia per aquestes aus. Segons Kettlewell, en les zones no contaminades, les escorces dels arbres estaven cobertes de líquens i les papallones clares posades en ells resultaven menys visibles per alsocells que les fosques; per contra, en les zones contaminades, on els arbres estaven coberts de sutge, les formes fosques es camuflaven millor.

IV – Experimentació: encara que Kettlewell va realitzardiversos experiments per a provar la seva hipòtesi, únicament descriurem el més significatiu. Va triar dues zones –una industrial, on predominava de bon tros la varietat negra, i altra rural nocontaminada, on normalment no es trobaven formes negres- i en ambdós llocs va col·locar papallones blanques i negres sobre l'escorça dels arbres. A continuació va aconseguir filmar als ocells insectívors...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Metodo cientifico
  • Método Científico
  • Metodo cientifico
  • El Metodo Cientifico
  • Metodo cientifico
  • Metodo cientifico
  • Metodo cientifico
  • El método científico

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS