Mina Medioambiental

Páginas: 5 (1030 palabras) Publicado: 19 de enero de 2014
UN JUTGE ORDENA EL TANCAMENT IMMEDIAT D’UNA GRAN MINA PER DANYS MEDIAMBIENTALS

El jutge es basa en què la mina des de fa 12 anys està funcionant sense llicència ambiental ni urbanística en un terreny, a més a més, protegit. La sentència ordena que la mina s’ha de tancar immediatament i autoritza a l’Ajuntament de Villablino (Lleó) a enviar a la Guàrdia Civil per fer complir l’ordre.
Lamuntanya que està explotant l’empresa propietària MSP, és una zona reserva de la Biosfera de la Unesco, zona de protecció de l’ós cantàbric i zona d’especial protecció per les aus de la Unió Europea. Aquesta muntanya ja no té el perfil natural que hauria de tenir; en lloc d’haver-hi un cim hi ha un forat enorme. Així són les mines a cel obert, es mengen literalment la muntanya i l’impacte ambiental ésmolt més important.
El problema amb aquesta mina no ve pas d’ara. És tot un entrellat de denúncies d’habitants i associacions de la zona i recursos de l’empresa davant els tribunals que fa anys que dura, els mateixos anys des de que la van obrir.
Aquesta mina té 150 treballadors treballant actualment, i ha excavat unes 100 hectàrees de la muntanya. Amb els beneficis d’aquesta mina, es mantenenuns altres 500 miners de mines menys rentables de la zona i els més de 800 de la resta d’Espanya que té MSP. L’empresa s’acull a nombrosos acomiadaments de personal si es tanca la mina en qüestió.
A part d’això, gran part dels 11.000 habitants de Villablino viuen directa o indirectament de la mina. L’alcalde d’aquest poble té ara mateix un gran problema: o el medi ambient o la feina a la mina.He escollit aquest article perquè m’ha semblat que representava perfectament el que passa actualment a la societat.
Els habitants de la zona tenen un problema amb la mina i posen denúncies en contra de l’explotació d’aquesta. Després s’hi afegeixen associacions per posar més pressió sobre els tribunals de justícia, per si així, els fan més cas. Després d’anys de lluita en contra de l’empresai la mina, en aquest cas, MSP amb la mina el Feixolín, s’ha dictat una sentència de tancament immediat sobre la mina.
Aquí és on entra en joc la funció de l’empresari, Victorino Alonso en el cas de MSP, propietari de la minera privada més gran d’Espanya que té el suficient poder com per fer xantatge amb acomiadaments i s’aprofita que és important dins la societat i el Govern no es veu capaç defer res.

Aquest és el punt que m’agrada reflexionar i pensar, ja no només en aquest cas que és un problema ambiental el que hi està implicat, sinó en molts de tots els problemes que estan sorgint actualment. Què passa, que els tribunals de Justícia i les sentències que dicten no tenen el més mínim reconeixement a nivell polític i econòmic? O són els polítics els que es deixen manipular per lagent de més diners?
Arribat en aquest extrem he deduït que els diners són els que mouen els interessos dels polítics i que els quatre empresaris que els tenen, són els que decideixen per als polítics, i no els polítics que haurien de decidir per al poble, i en el cas de l’article escollit, per al medi ambient.

Durant el període de recerca que m’ha tocat, d’abril a juny de 2007, només he trobatun article que parlava d’aquesta situació de la mina de Villablino. Tan sols en un diari de nivell espanyol s’hi podia trobar la notícia.


La mà de l’home és la causa que va originar el forat que hi ha ara mateix en aquesta muntanya de Lleó. Si s’hagués actuat de bon principi amb autoritat i les primeres denúncies de ciutadans haguessin prosperat, la mina hauria estat tancada des de boncomençament i aquest impacte ambiental que hi ha actualment, un forat enorme, no hi seria.
Per tant, podem dir que, si hem de culpar algú d’aquest desastre, no és cap altre que l’home i la seva tolerància davant de persones que l’únic que volen és fer diners independentment del què puguin causar, tant si són danys a nivell medi ambiental o ja de cara a nivell individual dels afectats.

Com es va...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Minas y minas
  • Minas
  • minado
  • Min
  • Miner
  • minas
  • minas
  • MINIMOS

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS