minutsmenuts

Páginas: 14 (3303 palabras) Publicado: 16 de abril de 2013
Minuts menuts
Què és?
Minuts Menuts és un servei universal de guarda de nens i nenes destinat a nens i nenes de 0 a 3 anys per donar resposta a les necessitats no previstes o puntuals dels seus pares i mares. El servei de guarda dels infants facilita la conciliació laboral i familiar, ja que permet als pares i a les mares realitzar les gestions i activitats que no poden fer en companyiadels seus fills i filles.
Aquest programa utilitzant els espais ja creats o habilitats per a la primera infància i coordina amb els altres serveis i professionals que treballen per a les famílies en l’àmbit municipal. Podem trobar diversos espais, com: ludoteques, centres cívics, poliesportius municipals i llars d’infants...Dispossen del material mínin, tant lúdic com didàctic, i també delsaparells necessaris per garantir un bon servei als nens, i amb una programació setmanal d’activitat lúdiques adequades a cada edat.
L’objectiu principal d’aquest programa és :
Facilitar la conciliació de la vida laboral, personal i familiar.
Oferir atenció als infants fora de l’horari escolar.
Facilitar un espai d'atenció directa a la primera infància.
Crear un servei de qualitat adreçat a lesfamílies i als infants.
Promoure una xarxa de famílies que puguin intercanviar experiències.
Com funciona
Les condicions que han de tenir en compte les families que volen acsesdir al programa són:
El servei és universal i assequible per a totes les famílies empadronades al municipi i que tenen infants fins a 3 anys.
L’edat mínima de l'infant per accedir al servei és de 16 setmanes (4mesos), període coincident amb l’acabament de la baixa per maternitat/paternitat.
El temps màxim de permanència d’un infant al servei és de 3 hores continuades i de 2 dies per setmana.
Les famílies han d’abonar a l’ens local 1€ per cada hora d’estada de l’infant.
En general, no és necessari fer una reserva de plaça, ja que el servei s’entén com un espai que vol donar resposta a aquellesnecessitats no previstes o gestions a realitzar per les persones adultes, que són difícils de dur a terme amb l’acompanyament dels infants.
Els serveis disposen d’una normativa interna que regula el funcionament de l’espai i una documentació per donar a les mares i als pares per la seva signatura (autorització, compromís d’horari...) i una fitxa inicial amb les de dades de l'infant que el pare o marehauran d’emplenar (tenint en compte temes de salut com: al·lèrgies, medicaments o d’altres).
Els pares i mares han de portar el material necessari per a la cura del seu nen o nena (bolquers, roba, etc.).
Ajuntaments i Consells comarcals
El programa es va iniciar a l’any 2007 amb el desplegament inicial de 9 serveis a diferents municipis i/o consells comarcals amb experiència en l’atenció a laprimera infància. Amb aquest procés, actualment la Xarxa de Minuts Menuts està present en un total de 27 municipis catalans i amb 30 serveis d’atenció als infants. Abans d’acabar l’any 2011, està previst que s’incorporin al programa 2 serveis més.
He trobat un article on parlen del programa minuts menuts de la seu d’urgell, i reflecteix l’èxit que esta tenint aquest servei actualment:
La regidorade serveis socials de la Seu, Anna Vives, ha manifestat que "el servei és un èxit" i "ja hi ha uns 150 nens amb fitxa feta el que vol dir que són usuaris habituals del servei". Facilitar la conciliació de la vida laboral, personal i familiar, donar un 'temps de respir' a les mare i pares dels infants, promoure hàbits de cura dels nadons mitjançant el intercanvi d'experiències de les personesusuàries, oferir assessorament a les famílies en la cura dels infants o detectar conductes de risc, són alguns dels objectius del servei Minuts Menuts.

Els infants majors de setze mesos i fins a tres anys són els que tenen accés al servei previ al pagament simbòlic de un euro. L'educadora responsable. Maria José Martínez, explica que quan un nadó accedeix al servei per primer cop es requereix una...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS