Miquel Martí i Pol

Páginas: 8 (1925 palabras) Publicado: 4 de mayo de 2013

http://www.escriptors.cat/autors/martipolm/obra.php

Miquel Martí i Pol naix a Roda de Ter (Osona), el 19 de març de 1929 i mor l'11 de novembre de 2003. És conegut sobretot com a poeta, però també va escriure prosa i va fer traduccions. Cursà estudis primaris a l'escola parroquial del seu poble. Als catorze anys començà a treballar al despatx de ca la Tecla Sala, la mateixa fàbrica tèxtilen què treballava la seva mare. Als dinou anys pateix una tuberculosi pulmonar, que l'obligà a passar un any al llit i que li va permetre llegir abundosament.

Amb Paraules al vent (1954), va obtindre el Premi Óssa Menor. Més tard el 1956 es va casar amb Dolors Feixas, amb qui va tindre una filla el 1958 i un fill el 1965. Va fer traduccions i inicià l'activitat pública: va dirigircinefòrums, va fer conferències, posà música als seus poemes i en cantà en escenaris al costat de membres de la Nova Cançó. També col·laborà a les revistes Oriflama i Inquietud. A finals dels seixanta inicià activitats polítiques en el Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC).

A partir del 1970 l'esclerosi múltiple començà a fer-se evident. Aleshores les seves limitacions van fer que la sevapoesia representara la realitat de l'àmbit de la malaltia, i creara un món poètic original com a expressió de les sensacions més humanes: l'amor, el desig i la mort, que pot ser entès per tothom.

Va treballar prop de trenta anys a la fàbrica, fins que el 1973 l'esclerosi múltiple el va convertir en un pensionista invalit i va començar uns anys de reclusió. Anys després en el 1978 va rebre unhomenatge dins la Setmana Popular a Osona, organitzada per la comissió de cultura del PSUC, sota el lema "Ara és demà" . El reconeixement públic li arribà amb la publicació a Llibres del Mall de tres volums de l'Obra poètica: L'arrel i l'escorça, El llarg viatge i Amb vidres a la sang. Amb el poemari Estimada Marta, el 1978, el poeta és conegut popularment i reprèn l'assistència a actes públics.

El1984 mor la seva esposa Dolors Feixas, després d'una llarga malaltia.

Ha estat traductor d'obres de Saint-Exupéry, Simone de Beauvoir, Apollinaire entre altres autors. D'altra banda, la seva poesia, ja sigui en volums personals o en antologies, ha estat traduïda a l'espanyol, el portuguès, l'alemany, l'anglès, l'italià, el flamenc, l'eslovè, el búlgar, el rus o el japonès, entre d'altres.Va obtindre el Premi Óssa Menor (1954), el Premi de la Crítica (1978),el Ciutat de Barcelona (tant de traducció com de poesia). Ha estat guardonat amb el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes (1991), la Creu de Sant Jordi, la Medalla d'Or al Mèrit en les Belles Arts 1992, el Premi Nacional de Literatura de la Generalitat de Catalunya (1998) i la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya(1999).

Els homenatges i distincions honorífiques se succeeixen des tota mena d'institucions públiques i entitats cíviques. L'assistència del poeta –sempre acompanyat per Montserrat Sans, la seva segona dona, amb qui es casa el 1986– va ser aclamada en multitud d'actes. A moltes poblacions de Catalunya hi ha carrers que porten el seu nom. També el porten diverses escoles de Primària , dosinstituts d'ensenyament secundari i dues biblioteques .

A partir del 1999 es produeix un espontani reconeixement popular que fa que una gran part dels ajuntaments catalans aproven demanar en els seus Plens a l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, de la qual en va ser membre, i a la Institució de les Lletres Catalanes, que fos presentada la candidatura de l'autor a l'Acadèmia Sueca per al premiNobel. El 2000 s'hi afegí el Parlament de Catalunya.

http://lletra.uoc.edu/ca/autor/miquel-marti-i-pol/detall

Miquel Martí i Pol no s'ha dedicat només a la poesia: tot i considerar que la prosa és la seva assignatura pendent, ha publicat un volum de narracions, Contes de la vila de R... i altres narracions , dos volums de memòries, un d'articles periodístics i diverses traduccions. Ha...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Miquel martí i pol
  • Miquel Marti I Pol
  • Miquel marti i pol
  • Miquel Martí I Pol
  • Miquel marti i pol
  • miquel marti i pol , l'elionor
  • L'Elionor; Miquel Martí i Pol
  • Elionor de miquel martí i pol

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS