Mirall trencat

Páginas: 12 (2829 palabras) Publicado: 27 de marzo de 2011
BIOGRAFIA DE MERCÉ RODOREDA:
Nascuda a Barcelona al 1909. Escriptora. Va començar de jove amb les col.laboracions a diaris i revistes com La Rambla, Mirador etc.

Publicà novel.les de tipus psicològic:
-Sóc una dona honrada? (1932)
-Del que hom no pot fugir (1934)
-Crim (1936)
Una novel.la que defuig d’aquest bloc és Aloma, plenament reeixida.
A partir d’aquí la temàtica és femenina,protagonitzada per una noia (en la novel.la Aloma). Forma poètica i simbòlica.

La seva carrera es va veure trencada per la guerra civil. En acabar-se Mercè Rodoreda s’exilià a París, Bordeus i Ginebra. La seva primera obra de l’exili va ser Vint-i-dos contes. Gràcies a ella va guanyar el Premi Víctor Català. Passa un moment de crisi per la seva producció.
Va participar en els Jocs Florals de laLlengua Catalana i fou anomenada mestre en gai saber a l’any 1949.
Superada la crisi publicà La plaça del Diamant (1962). Aquesta suposà la peça clau de la seva narrativa. És una novel.la simbòlica, històrica i psicològica.

També publicà novel.les realistes com:
-El carrer de les Camèlies (1966). Amb aquesta guanyar el premi Sant Jordi.
-Jardí vora el mar (1967)
Amb La meva Cristina ialtres contes, feta al 1967, evolucionà cap una narració fantàstica, mítica. Desmitificar i llavors mitificar ha estat una evolució pròpia de l’autora.

Mirall trencat (1974). És el punt culminant d’aquesta evolució, tot i que es tracta d’una novel.la psicològica, però mítica alhora. Els personatges d’aquesta obra (roman fresque) esdevenen immortals.

ARGUMENT DEL LLIBRE:
I PART
Ens comença aintroduir els personatges d’una manera una mica complicada degut a totes les relacions que apareixen:
Ens situem a la ciutat de Barcelona, més concretament en una joieria on el Sr. Rovira, en Nicolau, un home gran i ric; volia comprar la millor joia a la Teresa, la seva futura senyora.

El Senyor Valldaura va assistir en un concert de violins on tocava la Bàrbara, una amiga del seu amic QuimBerdagà. En Salvador Valldaura tingué una relació amb la Bàrbara. Ell n’estava molt enamorat. Al cap d’un temps Valldaura s’assabentà que la Bàrbara s’havia suïcidat i ell no s’ho va voler creure. Es translladà a París i a la tornada a Barcelona el seu amic Joaquim li va presentar la viuda del Senyor Rovira, La Teresa Goday.
En Salvador es començà a interessar per la Teresa. Quan Valldaura haguéde marxar a París va fer que cada dia la Teresa rebés violetes. Mentre en Valldaura era fora la senyora Teresa pensava en ell. Quan Valldaura va tornar la relació es feu més forta i se n’anaren a viure a París. Cap a la tardor tornaren a Barcelona on Valldaura sense dir res a Teresa comprà una torre. Quan Teresa veié la torre s’emocionar molt i abraçà el seu marit. Un cop la Teresa va veure la sevafutura torre, tornaren a París on la senyora Teresa quedà embarassada. La criatura va néixer a Barcelona. Va ser una nena i li posaren Sofia.
S’instalaren a la torre, una casa enorme plena de criades i criats, amb un jardí enorme, també. La relació entre les criades i la senyora Teresa era molt bona. La petita Sofia ja tenia uns sis mesos.
En Joaquim i la Teresa no es portaven gairebé i quanella va saber que aniria a passar uns dies a la torre no li agradà gaire, però en Quim era el padrí de la nena. Tot i que era el seu padrí, la Teresa va evitar, tant com li va ser possible, que la Sofia s’acostés al seu padrí, que no parava de repetir-li que tenia els ulls de japonesa.
Pel dia del sant de la senyora Teresa, Jesús, el seu fill vertader, l’anà a veure diguent que era el seu fillol,per què quan era molt petit se l’havia quedat en Miquel Masdéu i ella es casà amb un altre. En Jesús tingué una conversa amb la seva tia. També va conèixer a la Sofia. A partir d’aquell moment l’anà a visitar més sovint.
Quan Jesús Masdéu va ser més gran, s’interessà pels tapissos i es va posar a pintar-los. Molt sovint, desprès de pintar, s’arreglava i anava a veure la Teresa, només ho feia per...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Mirall trencat
  • Mirall trencat
  • mirall trencat
  • Mirall trencat
  • Mirall trencat
  • Mirall trencat
  • Mirall trencat
  • Mirall trencat

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS