Mirall Trencat

Páginas: 6 (1360 palabras) Publicado: 23 de mayo de 2012
MIRALL TRENCAT

AUTORA: Mercè Rodoreda
EDITORIAL: Club Editor Jove

Júlia Siscar Bordes
2n BATX-A

1.- Determina quins són els secrets dels personatges principals.

Els secrets que es poden observar en la novel·la són diversos. Un d’aquests seria que l’Eladi Farriols té una filla no amb Pilar Segura, i el conflicte apareix quan aquest porta a la Maria a viure a sa casa fent creure aSofia que es tracta de la filla d’uns cosins. Però la familia es dispersa quan aquesta noia s’enamora del germà pensant que aquests no comparteixen la mateixa sang i els dos joves s’adonen de l’error que han comés al estar junts. Un altre secret seria que Teresa també té un fill fora del seu matrimoni, Jesús Masdéu, que apareix en la novel·la com el seu fillol.
Hi ha més secrets al llarg de lanovel·la , com per exemple, les relacions entre Teresa i el notari Riera o entre Eladi i les minyones, però aquests ja són secundaris.

2.- Quina importància té la finca de sant Gervasi? És sempre igual? Com canvia? Com és descrita?

La finca de San Gervasi té una gran importància ja que és l’escenari on transcorre quasi tota la novel·la. Primer apareix com una finca en males condicions que elsenyor Valldaurà ha comprat per reformar-la i convertir-la en un lloc habitable, ja que s'hi vol instal·lar definitivament amb la Teresaa Barcelona.
La finca representa la unió familiar, on naixen i creixen els fills de Sofia i Eladi, i també on es viu una època de felicitat i prosperitat. Però la finca comença el seu deteriorament quan van morint els personatges de la primera generació, finsarribar al punt d'abandonament, ja siga perque els seus habitant han mort o siga perquè s'han exiliat, com és el cas de la senyora Sofia. I després, en aquesta època la finca cau en mans de l’exèrcit, fins que anys després la senyora Sofia torna de França, i es ahí quan ordena la seua demolició.

3.- Explica els nuclis narratius més significatius.

Els nuclis narratius més destacats en aquestanovel·la són:
-L’existència d'una filla fora del matrimoni, Maria: Que provoca la disperció de la família.
-La compra de la finca.
-La mort de Maria.
-La decisió de Teresa en casar-se amb el senyor Valldaurà.
-L’exili de Sofia i l'enderrocament de la finca de sant Gervasi.

4.- Quin significat té l'expressió “El cirerer encara floreix, Teresa, Goday de Valldaura”?

Aquesta expressiósignifica que l’amor i la felicitat són fugaços, però que així i tot són possibles, perquè Teresa continua transmetin-li aquests sentiments, i per tant continua sent el centre de la seua vida.

5.- Qui és Amadeu Riera? Com es relaciona amb la família? Com canvia?

Amadeu Riera és el notari de la família. Amadeu ajuda al senyor Valldaurà i Teresa a establir-se en Barcelona, i és quan aquestscompren la finca de sant Gervasi.
Amadeu manté una relació amb Teresa estiguent casada, però aquest fet no es descobreix fins més avant. Aquest és un dels motius pels quals aquest personatge presenta remordiments, ja que pren com a ideal que els homes que mantenen relacions amb dones casades no són mereixedors d'honra, i per aquest motiu, es veu obligat a deixar de veure a Teresa, deixant de costatl'amor que sent per ella.

6.- Explica qui és l'Eladi i quin paper té a la novel•la.

Eladi Farriols i la senyoreta Sofia es coneixen quan aquest treballa en una botiga. Després de festejar-la durant un temps aquesta accepta casar-se amb ell, fou un matrimoni sense amor del qual sorgiren dos fills : Ramon i Jaume.
Durant el matrimoni, Eladi s’enamora de Pilar Segura, una morta de fam amb laqual té una filla.
Una de les seues característiques és la passió per les dones, aquest fet explica les relacions que conté amb distintes minyones. La mort de la filla que tenia amb Pilar Segura s’enfonsa i s’aïlla de la resta de la gent fins que mor en estranyes condicions.

7.- La notificació a Teresa Goday de la mort de Miquel Masdéu, què li provoca?

Quan la Teresa rep la noticia de la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Mirall trencat
  • Mirall trencat
  • mirall trencat
  • Mirall trencat
  • Mirall trencat
  • Mirall trencat
  • Mirall trencat
  • Mirall trencat

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS