Mirall Trencat

Páginas: 23 (5538 palabras) Publicado: 15 de noviembre de 2012
MIRALL TRENCAT, Mercè Rodoreda


INTRODUCCIÓ:
Mirall Trencat és una novel·la madura i sofisticada. Aquesta està dividia en tres parts, i cada part té un tema dominant.
1ª Part: Fets externs. Narració d’esdeveniments. 18 capítols (unitat de 3)
2a part: la novel·la s’interioritza, es subjectivitza. Monòlegs interiors. 21 capítols (unitat de 3)
3a part: mitificació. Hi ha una focalització delfet extraordinari o prodigiós. 12 capítols i 1 epíleg (“la rata”).

PRIMERA PART
1. Una joia de valor
La Teresa Goday i en Nicolau Rovira són portats per el cotxer Vicenç a comprar una joia. Ens situem a Barcelona. Arriben a la joieria Begú (el joier: senyor Begú).
Podem observar un flaixbac: En Nicolau coneix a Teresa veient-la passar amb una amiga. La mare i la filla eren peixateres. Morla mare i Nicolau aprofita per casar-se amb Teresa. Aquesta, però, té un fill secret d’11 mesos amb en Miquel Masdéu (casat) amagat a casa la seva tia Adela.
Teresa necessita diners (sense que Nicolau se n’adoni que se’ls gasta) i es ven el fermall a la joieria Begú i amb els diners que extreu fa que Miquel afilli el fill i que ella pugui ser la padrina del nen. Per excusar-se, li diu a Nicolauseu s’ha desmaiat i li han robat l’agulla. Tornen l’endemà a buscar un altre fermall idèntic i sorprenentment el senyor Begú en té una d’igual.
Apareix la criada Felícia.

2. Bàrbara
Salvador Valldaura observa tocar el violí a una noia molt bella, anomenada Bàrbara i li agrada. El seu amic Joaquim Bergadà els presenta. Salvador: “és esfumada i tan fràgil que feia pena pensar que la vida jugariaa fer-la malbé”. Salvador viu a Viena i Bàrbara és francesa. Ell li demana per quedar i la violinista accepta. Després d’això, Salvador va a una floristeria i demana que cada dia li enviïn un ram de violetes morades que no fan olor (signe de debilitat). Queden i ella xerra molt: viu amb els avis, la mare va fugir amb l’amant, el pare viatjava molt... Veiem que és una noia trista, feble.
Ell li faun petó al cantó del riu i tornen a quedar per sopar. Van a un restaurant on hi ha un mirall i Bàrbara s’esgarrifa. Explica que de petita somiava que hi entrava però no podia sortir. Després de tapar-lo, aquesta el marca amb un dit a la galta (marca metafòrica: sempre marcat). Li toca el pit.
Dos dies més tard, Bàrbara es suïcida al canal. Salvador queda molt traumat i se’n va a viure a París.Quan torna a Barcelona, però, li presenten la viuda Teresa Goday.

3.Salvador Valldaura i Teresa Goday
Es comencen a conèixer. Salvador torna a marxar dos mesos, però mentrestant li fa enviar cada dia violetes a casa seu (com si tornés a començar la història de Viena). Teresa prefereix les roses color carn, però fingeix. Ella dubta.
Els Berguedà fan una festa. Eulàlia, dona de Rafel Bergadà,s’ha fet amiga de Teresa i la convenç perquè vingui a la festa que faran. Teresa, finalment, es compra un vestit de color morat (com les violetes) per la nit. Balla amb Salvador (aquest és ros i ric). S’acaben casant.

Veiem com s’ha format un triangle amorós: Bàrbara-Salvador-Teresa.

4. Una torre de Sant Gervasi
Salvador s’adona que la Teresa està trista perquè van a viure a París(temporalment) i per això compra una torre (l’administrador: Josep Fontanills, notari: Amadeu Riera, té una rosa vermella damunt la taula). A París, Teresa queda embarassada d’una filla i li posaran Sofia, igual que la mare de Salvador. Tornen a Barcelona.
Descripció casa: hi ha tortures, heures, un llorer molt alt, una bassa que mai s’asseca. La casa és el món dels adults, el jardí el món dels infants.

5.Tempesta de primavera
En Vicenç, el cotxer, va a viure a Igualada. El nou s’anomena Climent.
Salvador, després de deixar la carrera passa molts dies fora de casa veient els seus terrenys.
La Sofia ja té sis mesos i es passa l’estona amb la seva dida Evarista. Aquesta no es porta bé amb Teresa, plora amb ella i en canvi amb la dida no. La cuinera es diu Anselma. A Sofia li creix la primera...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Mirall trencat
  • Mirall trencat
  • mirall trencat
  • Mirall trencat
  • Mirall trencat
  • Mirall trencat
  • Mirall trencat
  • Mirall trencat

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS