mirant al cel. documental

Páginas: 6 (1329 palabras) Publicado: 2 de febrero de 2014
MIRANT AL CEL, Qüestionari.
1. Per què es bombardeja la ciutat de Barcelona?
La ciutat de Barcelona va ser bombardejada per l’aviació italiana, la qual recolzaven a les tropes franquistes. Aquesta ciutat va rebre aquest atac ja que rebia el suport de les forces republicanes, cosa que anava en contra del règim feixista que s’estava imposant en aquell moment.
2. Qui dóna l’ordre de bombardeig?L’ordre de bombardeig a la ciutat de Barcelona la va donar Benito Mussolini, sense el consentiment de Franco però. Benito Mussolini va ser el cap d’estat dictatorial d’Itàlia des del 1922 fins el 1943. Durant aquest període de poder va crear un règim antidemocràtic, un règim dictatorial, anomenat feixisme. A partir de 1936, gràcies a aquest règim creat, va rebre el títol oficial de “SuaEccellenza Benito Mussolini, Capo del Governo, Duce del Fascismo e Fondatore dell’Impero”.
3. On es trobava la base de l’aviació italiana?
La base de l’aviació italiana es trobava a l’illa de Mallorca, lloc des del qual planejaven totes els operacions i els atacs a les diverses ciutats que aguantaven amb el règim republicà de l’Estat espanyol, lloc de la guerra. Estaven situats allà per podermobilitzar-se fàcilment per tota la costa de l’Estat, i per poder fugir ràpidament si alguna cosa sortia malament.
4. A quins llocs explica el film que trobaven les bateries antiaèries?
Les bateries antiaèries més importants es trobaven situades a la muntanya del Carmel, per tal de defensar, per part de les forces antiaèries republicanes, la ciutat dels atacs dels avions i dels vaixells feixistes durantla Guerra Civil. Aquesta bateria tenia un destacament d’artillers que manipulaven els canons antiaeris, per tal de fer front a l’aviació feixista italiana, sobretot italiana, la qual actuava des de Mallorca (base central).
5. On es refugiaven els ciutadans?
Els ciutadans es refugiaven als refugis (o búnkers) situats a Montjuïc principalment. Es refugiaven allà perquè eres instal·lacions fetesexpressament per tal de no sofrir tots els danys dels bombardejos tan forts que va rebre la ciutat, per estar més segurs que a les seves cases. Allà hi anava qui es volia salvar. Eren llocs preparats especialment per les ocasions, així tenint en compte diversos aspectes que es podien donar durant un atac.
6. Com sabia la gent que començaven els bombardejos?
La gent de la ciutat sabia quecomençaven els bombardejos perquè hi havia una sirena molt estrident (havia de ser-ho per tal de que t’assabentessis de que sonava quan ho feia, ja que sentir-la era necessari per salvar-te), la qual sonava quan havia d’avisar del perill que s’acostava, de que havien d’anar ràpid als refugis perquè la caiguda d’una bomba era imminent.
7. Quin és el nombre aproximat de víctimes civils?
El nombre devíctimes civils a Barcelona es troba entre els 880 i 1300 morts, i entre 1500 i 2000 ferits. El bombardeig de Barcelona es considera el segon que més morts va causar, ja que en primer lloc es troba el de Guernica. En el marc de Catalunya és, aproximadament, de 38500 soldats republicans i d’uns 2900 franquistes. De víctimes dels bombardejos a Catalunya, n’hi ha unes 5500. Aquestes xifres, sumant-les alnombre de víctimes per repressió i a les persones que varen morir a causa de mancances mèdiques i alimentàries, donen una totalitat d’entre 69000 i 79500 persones que varen morir a Catalunya. Si a sobre sumem la gent que es va exiliar entre el gener i el febrer de 1939, donen una totalitat d’entre 130000 i 150000 persones que varen desaparèixer de Catalunya. En l’àmbit estatal, és a dir, en totaEspanya, en el 1977 es calculava un total de 620000 morts, però actualment es creu que el nombre total de morts dobla o fins i tot triplica aquesta xifra.
8. Per què el doctor Moisès Broggi parla de Barcelona com a “banc de proves”?
El doctor Moisès Broggi parla de Barcelona com a “banc de proves” perquè segons ell, Barcelona és un lloc en el que ha passat tanta història que la mateixa ciutat...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • mirante
  • Los Celos
  • CELA
  • Celos
  • Los celos
  • Celos
  • el celo
  • Celos

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS