MirIgnasi P3 FAG

Páginas: 5 (1034 palabras) Publicado: 23 de abril de 2015


PRÀCTICA 3
ESTRUCTURA
DE POBLACIÓ







Mir Castro, Ignasi
Fonaments d’Anàlisi Geogràfica
10/11/2014
Piñol Guiral, Andreu

PRIORAT
El Priorat és una comarca que es troba situada entre el camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre. Com podem observar en la piràmide de població i en els diferents càlculs dels indicadors realitzats, aquesta comarca es troba molt despoblada. Alguns dels factorsque hi van intervenir són el relleu i la falta d’industrialització. La falta de desenvolupament i les condicions naturals van fer que aquesta comarca escassegés de població, encara que temps enrere el Priorat es trobava molt poblada.
Actualment, la comarca del Priorat consta d’aproximadament 9800 habitants. El 52% de la població és masculina, mentre que la femenina el conformen el 48%. Més del63% de la població és considera adulta, un 12% conformen la població jove, mentre que un 25% conformen la població vella.
Pel que fa a l’índex de dependència s’observa que aquesta comarca té un valor del 58,22%, mentre que l’índex d’envelliment té valors de 199,92.
En els indicadors de la relació de masculinitat podem veure com entre la població jove i adulta la població masculina és majorque la femenina; és a dir, es presenten més taxes de natalitat. En canvi, entre la població vella, com el valor és inferior a 100, significa que les dones tenen major esperança de vida que els homes. Aquest indicador també és sensible as moviments migratoris, sobretot quan afecten a un sexe en particular.





























TARRAGONÈS
La comarca del Tarragonès és una de les trescomarques en què queda dividit el Camp de Tarragona. Es troba situada entre el Baix Penedès i el Baix Camp. Actualment, consta d’aproximadament 250000 habitants, on el 50,08% representen a la població masculina i el 49,92% a la població femenina (molt repartits).
Pel que fa a l’estructura de població un 17% de la població són joves (0 – 14 anys), un 69% representen a la població adulta (15 – 64anys) i un 14% a la població vella (més de 65 anys). Respecte l’índex de dependència només un 46% de la població és dependent, és a dir, menys de la meitat de la comarca són autònoms i productius laboralment.
En l’indicador de masculinitat podem observar com en la població jove hi han més homes que dones, degut a la natalitat. Però en la població adulta i vella aquest indicador es manté per sotade 100, que significa que hi han més dones que homes.














- COMPARATIVA:
Després d’observar individualment cadascuna de les característiques demogràfiques de les dues comarques, estudiar-ne els indicadors, i comentar les seves principals característiques, podem establir una sèrie de comparacions entre elles:
La primera característica comparativa, i possiblement la més adestacar és la quantitat d’habitants a cada comarca. El Priorat té uns 9600 habitants mentre que el Tarragonès té aprox. 250000 habitants. Una clara comparativa de com el relleu i la industrialització afecten amb contundència a la demografia.
També cal observar com en el Priorat la població masculina guanya amb major presència, més que en el Tarragonès, on la població està repartida gairebéequitativament entre els dos sexes.
L’índex de dependència en la comarca del Priorat és del 58,22%, mentre que en el Tarragonès és de 45,96%.
Una altra característica molt significativa entre les dues comarques és l’índex d’envelliment. En el Priorat aquest índex és de 199 i en el Tarragonès de 86. Hi ha un major envelliment en la comarca del Priorat que en la del Tarragonès.
Per últim calobservar la relació de masculinitat entre les dues comarques. Tan el Priorat com en el Tarragonès aquest índex es troba per sobre de 100; és a dir, hi ha més població jove masculina que població jove femenina. Però entre la població adulta, en el Priorat hi segueixen havent-hi més homes que dones, però en el Tarragonès hi han més dones que homes. Entre la població vella, en les dues comarques...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • P3
  • P3
  • Le fag
  • P3
  • P3
  • Trabajo fag
  • ACALASIA DEL ES FAGO
  • Es Fago Informacion

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS