Možnosti propagandistického ovlivnění informačními a publicistickými žánry

Páginas: 3 (502 palabras) Publicado: 24 de abril de 2010
19. Možnosti propagandistického ovlivnění informačními a publicistickými žánry
Definice – propagandy; jaké jsou informační a publicistické žánry; ovlivňování

Propaganda = záměrný a systematickýpostup ovlivňování lidí dle určitých předepsaných vzorců chování podle určité ideologie. K ovlivňování může docházet více způoby.

Ovlivňování informačními žánry: Informační neboli zpravodajskážurnalistika má za úkol informovat čtenáře o určitých skutečnostech pravdivě, nestranně a věrohodně. Přesto ale může i u informačních žánrů k ovlivňování docházet:
- při sběru informací: je-li sběrinformací má profese, budu zohledňovat, že píšu pro někoho, budu se přizpůsobovat požadavkům editora, šéfredaktora, cílové skupině – půjdu jim na ruku.
- používáním různých jazykových prostředků: zaměňovánípodmětu a předmětu: ODS předčila v průzkumech ČSSD (kdo koho vlastně?)
- nesprávným používáním slov – časté zaměňování díky/kvůli -> „díky požáru přišli o střechu nad hlavou“
- manipulacefotografiemi, mohou a nemusí být pozměněny a stejně budou ovlivňovat - momentka zachycená ve správný čas (např. pohrdavý výraz ve tváři, přestože ho vyfocený ve skutečnosti neměl, jen na chvilku zvednulhlavu).
- opakování stále stejné informace – dodává jí to na významu, přestože třeba tak významná není, lidé si ji lépe zapamatují
- zveličování & eskalace strachu – (souvisí s předchozím) prasečí chřipka-porovnávání neporovnatelného
- v televizi za socialismu zprávy typu: V Bostonu řádí krize, Sovětský svaz má naleziště ropy, V NY roste kriminalita, Moskvě se ekonomicky daří. Ze zpráv měl nabýtposluchač dojmu, že jedinou prosperitu můžeme najít na východě, západ se řítí do záhuby. – zprávy byly pravdivé, ale nebyly záměrně vybírány tak, aby Z i V vyzněly vyváženě.

Publicistika se tvářízasvěceně. Publicista se podílí o své dojmy se čtenářem, doporučuje mu své stanovisko. Nenásilnou formou tak proniká do jeho myšlení. Publicistické žánry bývají pro čtenáře mnohem působivější, proto...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS