MOBY DICK 2 PERSONATGES I TEMES

Páginas: 13 (3211 palabras) Publicado: 14 de octubre de 2015
2-. PERSONATGES I TEMES
2.1-. La historia de Moby Dick és narrada per Ismael, Que decideix provar sort en un ofici fascinant com perillós: la caça de balenes. Ismael resulta un personatge una mica enigmàtic, perquè tenim poques dades de la seva vida. Saben que és mestre i que ha viatjat en un vaixell mercant, però ignorem , per exemple, quin és el seu nom autèntic.
A)-. D’on procedeix el nomd’Ismael i què significa?
Procedeix: de l’hebreu. La gent d’aquesta part del món es devota i va a missa i els nomes dels fills els busquen a la Bíblia.
Significa: Déu escolta
Per què el tria el narrador per a si mateix? (p. 36)
Perquè l’Ismael de la Bíblia va ser un home rebel i nòmada que va voltar per tot el món i mai no es va instal·lat enlloc.
Què ens diu, doncs, aquest nom sobre qui el porta?
Quel’Ismael es així i que per això se’l va ficar la idea d’anar a pescar balenes, passant abans per mestre, després per 5 vaixells mercants i finalment en un vaixell balener.
Al començament de la novel·la, Ismael és un noi una mica ingenu, carregat de perjudicis i sense criteri propi. Però les experiències que viu des que decideix provar la caça de balenes l’obliguen a madurar de pressa i transformenradicalment la visió que té de les coses. Ismael es desfà, per exemple, dels seus prejudicis racials.
B)-. Fins a quin punt d’amistat que manté amb Quiqueg l’ajuda a veure el món d’una altra manera? Què descobreix Ismael a través d’aquesta amistat?

Ismael és l’únic membre de la tripulació del Pequod que sobreviu al naufragi del vaixell.
C)-. De quina manera simbòlica aconsegueix sobreviure? Perquè creus que Melvillle decideix que se salvi?

2.2-. El personatge més impressionant de Moby Dick és el capità Ahab, un home que es caracteritza per una profunda ambigüitat moral, per la qual cosa els que l’envolten tan aviat li atribueixen una ànima noble com l’acusen de pactar amb el dimoni. En qualsevol cas, és evident que, a causa de l’obsessió per venjar-se que el domina, Ahab s’ha convertiten un home poc sensible als interessos i sofriments dels seus semblants.
A)-. Com se suggereix, a través de l’aspecte físic d’Ahab, la dualitat moral que domina el seu caràcter? (p. 55)
A partir que diu que semblava que al capità l’haguessin partit en dues meitats i després l’haguessin cosit i recomposat meticulosament amb fil i agulla, o com si l’haguessin fet a partir de dues meitats de doshomes diferents.
A conseqüència d’aquesta mateixa dualitat, quins sentiments contraposats desperta el capità en Ismael? Per contestar, compara, per exemple, el que diu el narrador sobre Ahab a les pàgines 106 i 134.
El capità desperta en Ismael llàstima però matar-lo era una necessitat perquè estava a punt de matar a tota la tripulació per un afany de venjança.
B)-. Quina opinió tens de la manera comes comporta Ahab amb el capità Gardiner? (p. 141-142)
Es un egoista, no voler ajudar al capità Gardiner a buscar al seu fill, ni tan sols posant-li d’exemple que si li passés això al seu fill ell l’ajudaria.
Per què podem considerar que la decisió de trencar el quadrant és molt egoista? (p. 126-127)
Si perquè es un aparell necessari per saber la posició exacte en la quadrícula d’un mapa marí i sino estàs perdut. A més que valia un bon grapat de diners.
Diries que Ahab és un boig? I un dèspota? Raona les respostes.
I tant! Perquè només pensa en ell mateix i no te en consideració la resta d’ocupants del vaixell, només mira pels seus interessos.
L’afany de venjança d’Ahab sembla l’expressió concreta d’una certa insatisfacció existencial, ja que el capità pensa que matar Moby Dick lipermetrà desxifrar certs misteris vitals que no poden ser explicats pels éssers humans.
C)-. Quines frases pronunciades per Ahab revelen aquesta dimensió metafísica? (p. 60 i 96)
“Jo sóc com un presidiari i la balena és la paret que he d’esfondrar per aconseguir la llibertat”.
“Hem d’arrabassar la màscara aquest monstre per saber què s’hi amaga al darrera”.
“En Moby Dick m’està desafiant perquè vagi...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • El tema religioso en moby dick
  • Traducción Capítulo 2 Moby Dick
  • moby dick
  • Moby Dick
  • Moby Dick
  • Moby Dick
  • Moby dick
  • moby dick

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS