Modelo d'Ellis & Young

Páginas: 5 (1181 palabras) Publicado: 29 de marzo de 2013
Trastorns del Llenguatge en Educació Primària
Curs 2012-2013
Universitat de les Illes Balears

Pràctica 1: Model neuropsicològic
d'Ellis i Young


Pregunta 1
En quant al Model d'Ellis i Young (1988):
1.1 En què es diferencien la dislèxia fonològica i la dislèxia de superfície?
Ambdós trastorns són propis de la paraula escrita, és a dir, de l’anàlisivisual o lectura:
En la dislèxia fonològica la dificultat es troba per la conversió grafema-fonema i, per tant, es llegeixen bé aquelles paraules familiars.
En la dislèxia superficial les dificultats es donen en el lèxic visual, és a dir, en les representacions individuals de totes les paraules que es poden llegir (es fa de forma fonològica). Es llegeixen bé les paraules regulars, siguinfamiliars o no,i les pseudoparaules.

1.2 Com es pot avaluar cadascuna d'aquestes dues patologies, seguint el model?
La dislèxia fonològica es pot avaluar mitjançant la lectura de pseudoparaules, paraules llargues o desconegudes, ja que en aquestes presenten la dificultat; la dislèxia superficial es pot avaluar a través d’exercicis de decisió lèxica visual, per exemple discriminant si unes paraulesescrites son paraules amb significat o no.

1.3 De quina manera permet el model detectar i avaluar les disgrafies?
Mitjançant exercicis de dictat es poden determinar les disgrafies, o alteracions en l'escriptura, que poden ser1:
Superficials: si es troba afectada la via lèxica i, per tant, s’utilitza la via fonològica. S'escriuen bé les paraules regulars i les pseudoparaules. Podem fer, perexemple, dictats de paraules irregulars que no s’ajusten a les regles de grafema-fonema.
Fonològiques: si es troba afectada la via fonològica i, per tant, s’utilitza la via lèxica. S'escriuen bé tant les paraules regulars com les irregulars. Es pot avaluar mitjançant el dictat de pseudoparaules.
Grafèmiques: si apareixen errades amb la selecció dels grafemes i amb el seu enmagatzament, és a dir, sies fan substitucions, omissions, transposicions, etc. Cal destacar que ve associat per la longitud de les paraules. El podem avaluar mitjançant el dictat de grafemes i el dictat de paraules curtes i llargues.
Pregunta 2
Relaciona el Model d'Ellis & Young (1988) amb la Prueba de Lenguaje Oral de Navarra (PLON-R) tractant de respondre a aquestes dues qüestions:
2.1 Quin aspectes que sóncontemplats al model d'Ellis & Young pot avaluar la prova PLON?
El Model neurocognitiu funcional d'Ellis & Young integra tant el llenguatge oral, la lectura, com l'escriptura. Per altra banda, la prova PLON va enfocada a l'estudi del llenguatge oral. Per aquest fet considero que la prova PLON només pot avaluar aquells aspectes neurocognitius, contemplats al Model d'Ellis & Young, relacionats amb la parla,l'escolta i la conversació en general.
Ambdós treballen la parla espontània; la memòria; la repetició, que permet avaluar la comprensió oral o conversió acústico-fonològica; la imitació directa i la producció verbal a partir de imatges.

2.2 Hi ha aspectes comunicatius o lingüístics de la prova PLON que no apareixen al model d'Ellis & Young? Quins?
La prova PLON està basada en el esquema delllenguatge de Lois Bloom, en el qual el llenguatge es comprèn de la simultaneïtat del contingut, la forma i el us de la llengua. D'aquesta manera, el PLON estudia aquests tres aspectes del llenguatge.
Considero que dins de l'estudi de la forma s'analitzen els següents aspectes del Model d'Ellis & Young: l'anàlisi auditiva, el lèxic auditiu, la conversió acústico-fonatòria, el magatzem de fonemesi el lèxic de sortida; i dins l'estudi del contingut s'analitza el sistema semàntic i el lèxic de sortida parlat.
Per altra banda, des del meu punt de vista, la prova PLON deixa de banda aquells aspectes relacionats amb la paraula escrita, com ara l'anàlisi visual, l'emmagatzematge i el reconeixement del lèxic visual, la conversió grafema-fonema, l'emmagatzematge de grafemes i el reconeixement...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Modelo de young
  • MoDelo De Young
  • Young
  • Young
  • Young
  • young
  • Young
  • Ellis & Young

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS