models de democràcia (català)

Páginas: 14 (3479 palabras) Publicado: 1 de septiembre de 2013
TEMA 6 (15): MODELS DE DEMOCRACIA

Introducció
En aquesta UD estudiarem diferents models de democràcia que han existit en la historia. Veurem també com es pot definir la democràcia i quins són els elements és importants del sentit del mot.

1. La democràcia i les seves arrels
Per definir el mot “democràcia” cal tenir en compte tres arrels: 1Etimològica (antiga Grècia) 2Republicana 3Liberal1.1 Definició de democràcia
La definició corrent de “democràcia” és aquesta: sistema polític en que els ciutadans gaudeixen de drets i llibertats, es governen ells mateixos a traves de representants que escullen lliurement, i els poders de l’Estat estan separats i es controlen mútuament. Amb aquestes mesures es pretén garantir la corresponsabilitat de tothom i els valors de la justícia (nodiferencies entre classes: la llei per davant de tot), la igualtat (no al privilegi) i la llibertat (L’estat reconeix els drets i llibertats socials, polítiques i ideològiques). (Aquests són els valors de la revolució francesa)
1.2 Etimologia del mot: L’arrel grega
El mot democràcia és una paraula composta d’origen grec:
“demos” (poble) + “cratien” (governar/Tenir poder per prendre decisions)
Elgovern del poble a Atenes a la Grècia antiga al s.V aC va ser el primer govern polític que va introduir la democràcia. Es feia en una assemblea (eclesia) on només els ciutadans lliures (5%) en que es decidia per majoria la solució dels problemes de la ciutat, es votaven els càrrecs que havien d’executar les decisions de l’assemblea i es declarava el guerra o es firmava la pau.
Lescaracterístiques d’aquest sistema:
-Manté una situació d’esclavisme generalitzada
-Es un sistema polític basat en el privilegi social
-Es una democràcia directa ajustada a una ciutat petita
-Te valor de símbol/precedent històric.

1.3 Element republicà en el sentit del mot
L’origen històric i més real i proper a les democràcies actuals és la Revolució Francesa (1789). La idea central era lluitar contra lamonarquia absoluta i la seva substitució per una república.
Les característiques més importants d’una república són:
-El cap d’Estat no es un rei, per tant no es d’origen diví, sinó que és un president triat pel poble
-El cap d’Estat queda legitimat per la voluntat popular
-Se suprimeix el privilegi com a criteri de la societat
-Es fonamenta en els valors de la justícia, llibertat, igualtati fraternitat.
1.4 Elements liberals
El segon origen de les democràcies modernes es al s. XIX i es troba dintre de la ideologia liberal “liberalisme”. És una ideologia segons la qual la funció principal de l’estat és garantir , protegir i fer que es puguin desenvolupar els drets i llibertats dels individus. Això implica que l’estat autolimita els seus poders per fer possible que els ciutadanssiguin tant lliures en la societat com necessiten per desenvolupar-se.

2. Evolució dels models democràtics
La democràcia és un sistema polític que ha evolucionat al llarg dels segles, i que ha anat adquirint diferents matisos. Els més importants són el s següents:
2.1 La democràcia com a protecció
Al s. XVIII, els filòsofs de la política anglesos James Madison, Jeremy Bentham i John StuartMill, entenien la democràcia com al sistema polític que millor podia garantir la igualtat dels ciutadans en el món dels negocis. Aquesta era la reivindicació de la burgesia emergent, que buscava la protecció de l’Estat per portar-se dedicar al negoci de compravenda de béns i serveis, i assegurar la propietat privada dels burgesos. Políticament parlant, aquesta democràcia és representativa, perquè laburgesia demana poder participar en la vida política encara que no tingui títols nobiliaris. El sistema electoral que defensa la burgesia és la del sufragi universal, de vot secret, de lliure competència entre diferents parts, segons la regla de la majoria i amb llibertat d’expressió, d’associació i de premsa.
2.2 La democràcia com a desenvolupament
Passada la primera reivindicació burgesa,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • català
  • Catalan
  • Català
  • Català
  • Catalan
  • català
  • Català
  • Catalán

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS