Modernisme

Páginas: 3 (551 palabras) Publicado: 7 de abril de 2013


El Modernisme - Comentari

L'auca del senyor Esteve és una novel·la de Santiago Rusiñol publicada el 1907, de la qual es fa una versió escènica. El 1917, la mateixa obra s'estrena com acomèdia.
L'auca del senyor Esteve és el resultat de la fusió del quadre de costums del s. XIX i del'auca. Aquesta novel·la permeté a Rusiñol exposar i defensar sintèticament la nova orientació i concepció de les relacions artista-societat que va sorgir durant el modernisme.L'Auca del senyorEsteve és una obra modernista, en la qual es poden veure reflectits tots els valors de la societat d'aquella època. L'eix temàtic és l'enfrontament entre l'artista i la societat, problemàtica que visqué elmateix autor. El missatge de Rusiñol a propòsit de les relacions artista-societat és molt clar: el reconeixement recíproc.
La importància històrica d'aquesta obra no rau en el fet que pugui ser méso menys autobiogràfica, sinó en el fet que Rusiñol ha sabut esquematitzar i essencialitzar la funció històrica d'una classe social, la burgesia, en el seu moment més àlgid. El lector pot descobriruna sèrie de valors al voltant de la figura del senyor Esteve que al llarg del s. XIX van configurar la filosofia del sentit comú que aquest personatge encarna: seny, mesura, ordre, honradesa,puntualitat, perseverància. El senyor Esteve esdevé símbol de la classe a la qual pertany, la burgesia catalana, de la mateixa manera que Ramonet esdevé símbol de l'artista modernista.
L'altre text s'anomenaSolitud, de Víctor Català. Solitud és una novel·la narrativa amb influència el teatre. Hi ha una rica barreja entre un registre viu, imaginatiu, que combina el lirisme de la prosa poètica, a quèaspiraven alguns modernistes, i un registre amb alguns tocs aspres. Hi ha tres nivells dialectals: el culte de la narradora, el llenguatge del pastor, on es barregen trets rossellonesos i empordanesos i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Modernisme
  • Modernisme
  • el modernisme
  • El Modernisme
  • modernisme
  • Modernisme
  • modernisme
  • El Modernisme

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS