Modernisme

Páginas: 6 (1489 palabras) Publicado: 8 de octubre de 2012
EL MODERNISME A CATALUNYA
El modernisme va ser el moviment cultural més característic que es va desenvolupar a Catalunya a finals del segle XIX i durant la primera dècada del XX. Els seus inspiradors volien transformar la cultura de la Renaixença en una cultura moderna i nacional. La burgesia catalana va acollir de bon grat el modernisme perquè, gràcies a les seves manifestacions en àmbits tandiversos com l'arquitectura, l'escultura, la pintura, els mobles o les joies, li permetia inserir l'art en la seva vida quotidiana. D'aquesta manera, el modernisme es va convertir en un símbol del poder econòmic i del nou cosmopolitisme de la burgesia catalana. A començaments del segle XX, el modernisme marcava la moda en la indumentària, el disseny, la decoració o les arts plàstiques. Elmodernisme també va tenir un vessant musical i literari.
A partir del 1906, el modernisme va començar a ser rellevat pel noucentisme, que l'acusava de ser un art anàrquic i decadent. Enfront del "caos romàntic" modernista, els noucentistes proposaven la recerca de l'ordre, la claredat, l'harmonia, la mesura i la racionalitat. En temps de Prat de la Riba, la Mancomunitat de Catalunya va fer costat alNoucentisme, que va tenir en Eugeni d'Ors el més destacat dels ideòlegs.

L’ARQUITECTURA
Amb tot, l'activitat més destacada del corrent modernista va ser l'arquitectura i els seus complements decoratius, i el seu representant més conegut Antoni Gaudí. Barcelona es va convertir en una de les ciutats amb més edificis modernistes del món.
Els arquitectes modernistes eren molt crítics amb lamanca d’imaginació dels seus predecessors i no va establir cap norma fixa: opinaven que tot era possible en arquitectura. Així és com van començar a combinar de forma fantasiosa les formes i els materials. Malgrat la seva diversitat, es poden establir algunes característiques comunes a les obres d’aquests arquitectes.

Casa milà, d’Antoni Gaudí.
La Casa Milà, també coneguda com “La Pedrera”, és unedifici modernista que es troba al Passeig de Gràcia de Barcelona. Va ser la darrera obra civil dissenyada per Antoni Gaudí i fou construïda entre l'any 1906 i el 1910.
Dues de les característiques principals de l’arquitectura modernista són: el predomini de les línies i superfícies ondulades i la utilització de tot tipus de material, en aquest cas pedra i forja.

Palau de la MúsicaCatalana, de Lluís Domènech i Montaner.
El Palau de la Música Catalana és un auditori de música situat al barri de Sant Pere de Barcelona. Va ser projectat per l'arquitecte barceloní Lluís Domènech i Montaner, un dels màxims representants del modernisme català, entre els anys 1905 i 1908.
Per als modernistes, la decoració era una part essencial de l’edifici, per això utilitzaven tot tipus de material,en aquest cas vidre.

Els modernistes catalans volien vincular els seu art amb la creació d’una cultura nacional catalana. No és d’estranyar, doncs, que arquitectes modernistes com Lluís Domènech i Montaner i Josep Puig i Cadafalch estiguessin vinculats al catalanisme polític. Domènech i Montaner va projectar el Palau de la Música Catalana i l’Hospital de Sant Pau de Barcelona; Puig iCadafalch va fer la casa Amatller i la casa Martí, on es va establir el cabaret Els Quatre Gats, centre de reunió d’artistes modernistes com ara Ramon Casas, Santiago Rusiñol i Isidre Nonell.
Antoni Gaudí és l’arquitecte modernista més genial i més conegut arreu del món. A diferència d’altres arquitectes, no es va vincular a cap grup intel•lectual ni polític i va dedicar la seva vida, en cos i ànima, al’arquitectura.

Façana de la casa Batlló, d’Antoni Gaudí.
La Casa Batlló és un edifici dissenyat per l'arquitecte Antoni Gaudí, màxim representant del modernisme català, situat en el passeig de Gràcia de Barcelona. El projecte d'Antoni Gaudí, fortament qüestionat per les autoritats municipals de l'època, és de l'any 1904 i es va construir entre 1905 i 1907.
S’hi observen moltes de les...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Modernisme
  • el modernisme
  • El Modernisme
  • modernisme
  • Modernisme
  • modernisme
  • El Modernisme
  • Modernisme

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS